UPDATE Generalul Mircia Chelaru, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

| 28 feb, 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecata a lui Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă, pentru abuz în serviciu privind fraudarea cumpărării unei locuinţe MApN.

'În perioada 2000-2007, inculpatul Chelaru a determinat, cu intenţie, funcţionari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale să încheie, fără vinovăţie, un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament, situat în municipiul Bucureşti, deşi acesta nu deţinea un contract de închiriere valabil încheiat pentru acest imobil', susţine DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina lui Mircia Chelaru s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriu se arată că, anterior, el dobândise în proprietate un alt imobil construit din fondul locativ de stat, ascunzând acest aspect Ministrului Apărării Naţionale şi Comisiei de Audit, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu de aproximativ 93.000 lei în dauna MApN.

Conform Legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei actului normativ, locuinţe de serviciu aparţinând MApN, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României şi să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat.

' În 28 octombrie 2000, inculpatul Chelaru, având funcţia de şef al Statului Major General, ar fi solicitat, prin raport, ministrului Apărării Naţionale aprobarea de a i se repartiza o locuinţă de serviciu. În cuprinsul solicitării, inculpatul ar fi omis să precizeze că deţine în proprietate o altă locuinţă împreună cu soţia, în Garnizoana Bucureşti, dobândită din fondul locativ al MApN, după 1990. Aspectele omise din raport, referitoare la situaţia sa locativă, constituiau impedimente absolute care ar fi fost de natură să-l împiedice pe inculpat să primească o locuinţă de serviciu în garnizoana Bucureşti. Astfel, la data de 13.12.2000, în baza repartiţiei, s-a încheiat între MApN şi inculpatul Chelaru, un contract de închiriere pentru perioada 13.12.2000 - 13.12.2002, deşi acesta împreună cu soţia sa deţineau în coproprietate o locuinţa situată în Bucureşti', susţin procurorii.

Mircia Chelaru a fost trecut în rezervă în 7 iunie 2001.

'Deşi contractul de închiriere expirase la data de 13.12.2002, iar tacita relocaţiune nu opera în acest domeniu, ulterior, între MApN şi inculpat ar fi fost încheiat retroactiv un alt contract de închiriere, pentru perioada 14.12.2002 - 01.07.2003, având ca obiect aceeaşi locuinţă de serviciu. Acest contract ar fi fost prelungit succesiv, de patru ori, prin acte adiţionale, deşi acesta nu îndeplinea condiţiile legale pentru prelungirea termenelor de închiriere. În 7 iunie 2007 a fost încheiat între MApN şi inculpat contractul de vânzare - cumpărare a locuinţei de serviciu, pe care acesta din urmă ar fi vândut-o în cursul anului 2008, pentru suma de 300.000 euro', se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere dintr-o altă cauză, în care, la data de 3 septembrie 2013, DNA a dispus trimiterea în judecată a 11 inculpaţi, cadre militare, pentru infracţiuni de abuz în serviciu legate de achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

Tag-uri: DNA, mircia chelaru
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ