Geoană: „NATO va sta alături de Ucraina atât cât este nevoie. Aparţineţi familiei euroatlantice!”

| 13 apr, 20:24

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic va sta alături de Ucraina "atât cât este nevoie" şi va susţine această ţară "pe lungul drum al integrării euroatlantice", a declarat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

 

"Văzând aliaţii noştri finlandezi, aliaţii suedezi alăturându-ni-se, ştiu că aparţineţi Occidentului, aparţineţi democraţiilor, aparţineţi familiei euroatlantice şi suntem alături de voi pe tot acest parcurs", le-a transmis Geoană ucrainenilor.
El a evidenţiat importanţa strategică a Mării Negre, marcată la Summitul NATO de la Madrid, anul trecut. "Nu este doar o hârtie, este convingerea noastră transformată în acţiune", a arătat Mircea Geoană.
Oficialul NATO a amintit că din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeii, alianţa a crescut prezenţa în regiune şi şi-a consolidat parteneriatul cu Ucraina.
"Regiunea Mării Negre este în centrul discuţiilor din prezent şi ca român ştiu şi simt că aceasta este o regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică", a afirmat secretarul general adjunct al NATO. El a adăugat că acest spaţiu "a fost în centrul acumulării de agresiuni din partea Rusiei timp de peste un deceniu, iar anexarea ilegală a Crimeii în 2014 şi de părţi din Donbas au fost începutul".
Potrivit lui Geoană, "comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea întregii alianţe".
La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat importanţa regiunii Mării Negre.
"Prioritatea României (...) este să transforme regiunea Mării Negre dintr-o zonă de conflict şi război într-o zonă de pace, stabilitate şi prosperitate", a transmis Aurescu.
El a menţionat că regiunea Mării Negre trebuie să devină o zonă de importanţă strategică, este nevoie de descurajare şi apărare eficiente, de implementarea deplină a deciziilor luate la summitul NATO de anul trecut de la Madrid, de prevenirea altor conflicte, cooperare UE - NATO şi de alte componente de securitate, precum deminarea, protejarea infrastructurii energetice sau o privire de ansamblu asupra întregii zone.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat că riscul ca în zona Mării Negre să existe un potenţial de escaladare serioasă a manevrelor agresive ale Rusiei rămâne ridicat.
"Moscova foloseşte Marea Neagră ca pe o platformă pentru a afecta libertatea, navigaţia liberă", a susţinut Tîlvăr, subliniind că intenţia este de a crea conflicte, zone gri şi condiţii favorabile pentru ameninţări transnaţionale ale securităţii.
El a completat că, după anexarea Crimeii, atacurile continue asupra Ucrainei reprezintă un semnal neacceptabil din partea Federaţiei Ruse privind utilizarea forţei în a obţine obiective politice de securitate la nivel regional.
La Marea Neagră, Moscova doreşte să obţină dominaţia şi să descurajeze libertatea de mişcare a NATO, a mai spus oficialul român.
Angel Tîlvăr a menţionat că este nevoie de o strategie euroatlantică pentru ca Marea Neagă să fie o zonă stabilă şi sigură.
"Războiul din Ucraina a demonstrat că Marea Neagră este o frontieră critică pentru arhitectura europeană", a indicat ministrul român al Apărării, menţionând că pentru ţara noastră şi întreaga comunitate internaţională "frontierele Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei sunt recunoscute la nivel internaţional". România va continua să susţină integritatea teritorială a acestor ţări, a adăugat el.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ