George Maior (SRI): Nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă, dacă nu este atent

| 11 sep, 2014

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat, joi seară, la TVR 1, că încă se mai poate petrece un moment asemănător celui de la 11 septembrie 2001, când lumea s-a schimbat 'radical', astfel că este nevoie de mai multă atenţie şi vigilenţă pentru că 'nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă'.

Şeful SRI a explicat că momentul ar putea să se petreacă prin alte metode, unele dintre ele neputând fi anticipate în prezent, dată fiind evoluţia tehnologiei.

'Da, sigur că se poate petrece, se poate petrece prin alte metode, poate unele prin care nu le-am putea anticipa acum, nu avem reprezentarea lor datorită evoluţiei tehnologiei, comunicaţiilor în sistemul global de care beneficiază şi organizaţiile teroriste şi indivizi care doresc să facă acest lucru, datorită evoluţiei tipologiei de armamente care pot fi accesate de asemenea de indivizi sau organizaţii, datorită evoluţiei geopolitice sau regionale din anumite părţi ale lumii', a explicat Maior.

Potrivit acestuia, este nevoie de mai multă atenţie şi vigilenţă pentru evitarea unei catastrofe.

'Lumea s-a schimbat radical (după 11 septembrie 2001- n.r.). Putem fi foarte puternici ca stat, ca sisteme de securitate şi putem fi, paradoxal, în acelaşi timp, foarte vulnerabili. Deci, trebuie să fim mult mai atenţi, mult mai vigilenţi şi mult mai abili. Nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă, dacă nu este atent', a mai afirmat şeful SRI.

Întrebat de ce anume ar trebui să se teamă românii, acesta a explicat că nu e cazul ca ei să se teamă de o ameninţare de tip militar, în contextul în care România face parte din NATO, având 'toate garanţiile de securitate din punct de vedere militar asigurate'.

'Pe de altă parte, un conflict la graniţele unui stat trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare serioasă din raţiuni economice, umanitare, sociale, (...) legate de capacitatea unui stat de a avea cooperare dincolo de graniţele sale în această zonă turbulentă, plus alte elemente de ordin intern, politic mai sofisticate', a mai spus George Maior.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ