George Soros îşi reorganizează reţeaua de fundaţii din Europa, inclusiv în România

| 08 iul, 2013

George Soros nu îşi retrage sprijinul dat ţărilor europene, ci va acorda acest sprijin prin intermediul unei singure fundaţii europene, având sediul la Barcelona. Finanţarea acordată de Open Society Foundations (OSF) fundaţiei Soros din România a fost în medie de 3,4 milioane de dolari pe an, reprezentând în medie aproximativ 50% pe an din fondurile totale ale fundaţiei.

Miliardarul George Soros, care deţine o puternică reţea de fundaţii în toată Europa, a hotărât să reorganizeze reţeaua Open Society Foundations (OSF). "Cum modelul Fundatiilor Naţionale nu mai poate fi utilizat în acest nou context, George Soros a decis înfiinţarea unei Fundaţii Europene care să ducă la îndeplinire misiunea OSF în toate ţările din Uniunea Europeană", potrivit Lianei Rusu, director de comunicare al Fundaţiei Soros România,

"George Soros nu îşi retrage sprijinul dat ţărilor europene, ci pur şi simplu va acorda acest sprijin prin intermediul unei singure fundaţii europene, care are sediul la Barcelona. Cele 7 fundaţii naţionale (inclusiv fundaţia Soros din România) vor deveni independente, dar vor putea solicita în continuare finanţare pentru proiectele lor fie fundaţiei de la Barcelona, fie altor entităţi şi programe de reţea ale OSF", a explicat pentru Obiectiv.info Liana Rusu.

 

OSF a finanţat fundaţia Soros România cu aproximativ 3,4 milioane dolari pe an

"În ultimii trei ani, finanţarea acordată de OSF fundaţiei Soros din România a fost în medie de 3,4 milioane de dolari pe
an, reprezentând în medie aproximativ 50%pe an din fondurile totale ale fundaţiei în Romania pe ultimii trei ani", precizează Liana Rusu. De exemplu, în raportul de activitate al fundaţiei Soros în România, bugetul total al organizaţiei a fost de 5 milioane de dolari, dintre care fondurile OSF au fost de aproximativ 3,2 milioane de dolari, iar peste 1,8 milioane de doalri au provenit din fondurile europene.

"Toate fondurile primite de Fundaţia Soros România au fost alocate de către OSF organizaţiei noastre pentru proiecte pentru care am solicitat finanţare, precum şi pentru susţinerea costurilor operaţionale ale fundaţiei din România", a punctat Liana Rusu.

De asemenea, oficialul de la fundaţia Soros a precizat că "George Soros nu se retrage din România ( acesta continuă să
finanţeze multe alte proiecte care se derulează în ţări est-europene, inclusiv în România, prin alte instituţii). "Fundaţia noastră nu se "retrage", cum s-a scris si spus pe unele medii – este vorba despre o reorganizare a reţelei OSF, care influenţează modul în care sunt finanţate toate fundaţiile naţionale înfiinţate de George Soros în ţări câteva foste comuniste, inclusiv în România", a precizat Liana Rusu referitor la articolele apărute în presă, care anunţau retragerea miliardarului din România.

 

O parte din fondurile magnatului Soros se vor îndrepta spre Africa şi America de Sud

La începutl anilor '90 George Soros a înfiinţat 7 fundaţii în 7 ţări din Europa Centrală şi de Est printre care şi România pentru a susţine dezvoltarea societăţii civile. "În contextul schimbărilor din Europa realitatea arată că ţările foste comuniste,
care odată aveau nevoie de susţinere pentru dezvoltarea societăţii civile şi a democratiei, au progresat mult în aceste domenii şi nu mai au nevoie de nivelul de susţinere care le era necesară în 1990", spune Liana Rusu.

Pe de o parte, această reorganizare a reţelei OSF denotă tocmai realitatea schimbată a Europei. Pe de altă parte, George Soros a decis ca parte din fondurile sale să se îndrepte către alte zone în care societatea civilă are nevoie de sprijin pentru a se dezvolta:Africa, Amerca de Sud etc, mai spun oficialii Soros România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ