UPDATE Şedinţa CSAT s-a încheiat fără un rezultat în cazul privatizării CFR Marfă

| 02 aug, 2013

Şedinţa CSAT pe tema privatizării CFR Marfă a avut loc, vineri, la Palatul Cotroceni, premierul Victor Ponta fiind înlocuit la reuniune de vicepremierul Gabriel Oprea. Miniştrii care au participat la reuniunea de la Palatul Cotroceni s-au întors la Guvern, fără ca deocamdată şi vicepremierul Gabriel Oprea să fi ajuns la Palatul Victoria.

UPDATE: Potrivit unor surse guvernamentale, în cadrul şedinţei nu s-a adoptat nicio decizie, nesupunându-se votului vreo poziţie a CSAT faţă de privatizare, informează RTV.net.

UPDATE: La şedinţa CSAT au fost prezenţi, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu,  ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Dintre miniştrii membri de drept ai CSAT a lipsit Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

La şedinţă au mai fost prezenţi şeful SRI, George Maior, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, secretarul CSAT, Ioan Oprişor şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota.

De asemenea, au fost prezenţi consilierul prezidenţial pentru probleme constituţionale şi legislative, Claudiu Constantin Dinu şi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, aceştia nefiind membri CSAT.

UPDATE: Şedinţa CSAT pe tema privatizării CFR Marfă a început, vineri, la Palatul Cotroceni, premierul Victor Ponta fiind înlocuit la reuniune de vicepremierul Gabriel Oprea, în timp ce ministrul Economiei, Varujan Vosganian, lipseşte de la întrunire.

Şedinţa CSAT are cvorum pentru a lua o decizie în cazul privatizării CFR Marfă. Discuţiile din cadrul şedinţei sunt destul de tensionate.

Anunţul potrivit căruia preşedintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgenţă a CSAT, vineri, a fost transmis joi de Administraţia Prezidenţială.

"Administraţia Prezidenţială informează că joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Apărare a Ţării (CSAT) a fost depusă o solicitarea a Guvernului României pentru convocarea unei şedinţe a CSAT cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis convocarea de urgenţă a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00", se arăta în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Executivul arată că hotărârile în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot.

"Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca "de urgenţă" CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi ale celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot", precizează Guvernul, într-un comunicat remis Agerpres.

Guvernul menţionează că aşteaptă în continuare un punct de vedere al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu privire la privatizarea CFR Marfă.
"Guvernul României a luat act de decizia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a convoca Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cu privire la Hotărârea de Guvern 526 din 24 iulie pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă 'C.F.R. Marfă" - S.A", detaliază Executivul.

Totodată, Executivul aduce la cunoştinţă că solicitarea de a include actul normativ pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a CSAT "a fost făcută în baza dispoziţiilor articolului 4 litera d) şi ale articolului 7 din Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării".

"Guvernul României consideră că discutarea în CSAT a subiectului nu trebuie să aibă drept scop sau consecinţă pasarea responsabilităţii între instituţiile statului, ci eventuala evidenţiere a unor informaţii noi, care pot pune la îndoială viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfă, sau care pot elimina dubiile ridicate în ultima perioadă. Fără o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat", arată sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ