Guvernarea USL în fața bilanțului de un an

| 07 mai, 2013

Din punct de vedere al locurilor de muncă s-a observat o creştere cu 70.000 a numărului salariaţilor din economie şi au fost deblocate 4.000 de posturi în Sănătate.

Cu un an în urmă, pe data de 7 mai 2012, USL prelua guvernarea României după ce guvernul MRU era demis printr-o moțiune de cenzură. Toate guvernările au lucrurile lor bune şi rele. În acest moment putem să facem o analiză a realizărilor pe care această guvernare le-a avut pe parcursul ultimului an. Lucrurile bune ale guvernului condus de Victor Ponta sunt vizibile în primul rând în stabilizarea macroeconomică a statului şi în îmbunătăţirea vieţii românilor.

După ce din 2010 am avut de a face numai cu măsuri de austeritate, tăieri de salarii, pensii, locuri de muncă, în acest ultim an am asistat la o nouă politică economică ce a condus la o redresare a României din punct de vedere economic. Acest reviriment al economiei s-a putut vedea în creşterea locurilor de muncă şi a investiţiilor străine pe piaţa românească.

Din punct de vedere al locurilor de muncă s-a observat o creştere cu 70.000 a numărului salariaţilor din economie şi au fost deblocate 4.000 de posturi în Sănătate.

Guvernul a aprobat în tot acest interval de timp o schemă de ajutor în valoare de 100 de milioane de euro a firmelor IT care creează peste 200 de noi locuri de muncă şi a prevăzut majorarea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare dezvoltare de la 20% la 50%, pentru stimularea creării locurilor de muncă. S-a încurajat în acest ultim an încadrarea şomerilor de peste 45 de ani, care sunt părinţi unici ai familiilor monoparentale.

În ceea ce priveşte sectorul investiţiilor am avut de a face în ultima vreme cu un aflux de investitori dornici să între pe piaţă românească. Printre cele mai importante învestiţii anunţate sunt cele ale Exxon şi OMV, care vor avea o investiţie de aproximativ 1 miliard de dolari, Daimler AG, a căror investiţie se ridică la o valoare de 300 de milioane de euro şi 400 de locuri de muncă, China Huadian Engineering, care va investi un miliard de euro pentru construcţia unui nou grup la termocentrala Rovinari din Complexul Energetic Oltenia, Bosch, care a anunţat o invesție la Cluj de peste 75 milioane de euro, urmând să ofere până la 2.000 de noi locuri de muncă.

Acestor investitori li se adaugă alţii care se află deja pe piaţa din România de mai mult timp, precum Holzindustrie Schweighofer, care au anunţat o investiţie de 150 milioane euro într-o fabrică de cherestea, în Covasna, Oracle sau Michelin, care vor investi mai mult în România.

Pe lângă stimularea creării locurilor de muncă şi a investiţiilor în România, Guvernul a reuşit ca în ultimul an să dea înapoi populației tăierile salariale şi de pensii care au avut loc în 2010. Bugetarilor li s-au reîntregit salariile tăiate, iar către pensionari a început restituirea contribuţiei de asigurări de sănătate reţinută în perioada guvernului Boc. De la 1 februarie 2013 a avut loc şi o creştere a salariului minim la 750 de RON, acesta urmând, conform datelor guvernamentale, să crească până la 800 de RON.

În ultimul an a avut loc un proces de reziliere a contractelor păguboase pentru statul român, contracte care în ultimii ani au produs o gaură imensă în buget. S-a început cu rezilierea contractelor aşa zişilor „băieţi deştepţi” de la Hidroelectrica, au fost date publicităţii documente cu neregulile de la companii precum CONPET, RADET şi RATB, unde au avut loc cheltuieli nejustificate.

Însă acesta este doar primul an de guvernare. O analiză exactă a ceea ce a făcut bun sau rău guvernarea USL se poate realiza la finalul mandatului, atunci când vom avea o perspectivă asupra evoluţiei din perioada acestei guvernări.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ