Guvernul a aprobat un proiect care simplifica plata amenzilor contravenţionale

| 20 mai, 16:47

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de Lege care facilitează plata amenzilor contravenţionale, prin instituirea unui mecanism electronic de evidenţă şi comunicare în materia amenzilor contravenţionale, în măsură să permită furnizarea în timp real a datelor despre creanţele datorate (amenzile) şi despre plăţile efectuate.

Potrivit unui comunicat al Executivului, accesarea acestor date ar urma să poată fi făcută atât de către autorităţi, cât şi de către contribuabili, transmite Agerpres.

Mecanismul propus va putea fi utilizat în "sistem pilot" pentru amenzile contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de auto iar, pe măsura dezvoltării sistemului, legea va putea fi aplicată şi pentru alte amenzi contravenţionale.

Proiectul de Lege stabileşte constituirea Contului unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenţionale, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat.

De asemenea, se instituie obligaţia utilizării Seriei de evidenţă unică a procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, dar şi Titlul de creanţă electronic, cuprinzând datele din procesul verbal, stabilite prin această lege.

Potrivit sursei citate, se instituie Sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice.

"Achitarea în numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale conţinând seria unică de evidenţă se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităţilor administrativ-teritoriale sau la alte entităţi abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice. De asemenea, se elimină obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plăţii către agentul constatator", precizează Guvernul.

O modificare importantă adusă de proiectul de lege este intervenţia asupra condiţiilor în care se poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ de sancţionare.

Ca regulă generală, se instituie posibilitatea de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal.

În prezent, acest termen este de 48 de ore.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ