Guvernul a clarificat: toate pensiile vor creşte în 2014

| 29 oct, 2013

După ce iniţial anunțase că bugetul pentru anul 2014 prevede creșteri de pensii și salarii, dar de acestea vor beneficia doar cei cu venituri mici și unele categorii speciale, primul ministru a şi fost pus la zid de către adversarii politici. Scăparea a fost corectată ulterior de premier care a precizat că pensiile nu pot fi indexate diferenţiat, majorările aplicându-se tuturor pensiilor, conform legilor în vigoare.

“A fost greșeala mea și îmi pare rău că am băgat și pensiile alături de salarii, conform deciziilor Curții Constituționale, pensia fiind bazată pe contribuții, în momentul în care indexezi punctul de pensii, îl indexezi pentru toată lumea. Dacă vrem să schimbăm acest sistem, trebuie să schimbăm Legea pensiilor. Ori, nu este timp acum, până la noul buget, să mai schimbam Legea pensiilor ca să putem mări diferențiat. Informația corectă este 3,75% pentru toate pensiile și este creșterea punctului de pensie", a afirmat Victor Ponta într-o intervenție la postul România TV.

Principial, abordarea primului ministru este corectă fiindcă este nevoie ca Legea pensiilor să prevadă majorări diferenţiate ale pensiilor, funcţie de cuantumul acestora. În actualul context în care bugetul va intră în dezbatere, este evident că nu puteau fi operate modificări în timp util la Legea pensiilor. Prin urmare, indexările vor fi aplicabile tuturor pensiilor.

În ceea ce priveşte însă grilele salariale, datele problemei se schimbă. Astfel, vor fi indexate salariile modeste din sectorul bugetar, în timp ce lefurile mari care permit un trai decent vor rămâne deocamdată neschimbate. De altfel, filosofia Cabinetului Ponta este în deplin acord cu angajamentele asumate de USL la preluarea guvernării referitoare la reducerea decalajelor dintre săraci şi bogaţi. Indexările salariale diferenţiate vizează întocmai reducerea dezechilibrelor salariale, printr-o abordare ce are la bază principiul echităţii.

Fiindcă dincolo de deficitul bugetar care trebuie acoperit prin rectificarea ce urmează a fi operată zilele următoare, parametrii macroeconomici ai României sunt încurajatori. Vorbim despre creştere economică sustenabilă, despre reducerea drastică a inflaţiei, despre gradul de absorbţie al fondurilor europene care a atins 25%, despre creşterea exporturilor sau despre interesul investiţional pe care ţara noastră îl prezintă. Prin urmare, balanţa este una favorabilă, iar în pofida anvelopei bugetare ce impune o mai mare rigoare în cheltuirea banilor, semnalele economice sunt de bun augur.

În aceste condiţii, indexările de pensii şi salarii nu pot fi realizate fără a ţine cont în mod responsabil de realităţile economice astfel încât majorările să fie sustenabile. Nici pensionarii şi nici angajaţii din sectorul bugetar nu au de ce să îşi facă griji, mai ales că dinamica economică favorabilă se va regăsi treptat şi într-un nivel de trai mai bun pentru toţi românii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 oct, 2013
Adrian
Peste 1000 de RON castigati cu o investitie de 0 lei.
Nu trebuie cumperi sau vinzi nimic.

Inregistreaza-te GRATUIT: http://www.vivasms.ro/h/78362a53f8
30 oct, 2013
cantautor
in special somerii si pensionarii nu au de ce sa-si faca griji..
puterea lor de cumparare a crescut,cum au promis cei de la putere...
acum cheltuielile sunt si mai mici ca vine iarna...
in plus,daca au totusi probleme,se vor atenua citind ca"dinamica economica este favorabila"...
31 oct, 2013
cantautor
de asemenea ,vor avea cu ce-si plati(cei din Bucuresti)deplasarile cu metroul...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ