Guvernul este dispus să discute cu opoziţia: Băsescu rămâne izolat pe scena politică

| 20 aug, 2013

Urmare a invitației la dialog lansată de către premier, PDL se vede nevoit să scoată ”din pământ din iarbă verde” argumentele economice pe care se întemeiează propunerile sale.

Reuniți la sfârșitul săptămânii trecute la Baia Mare într-o ședință a Colegiului Director, mai marii PDL au încercat să rupă gura târgului cu o serie de propuneri economice menite să contureze mai clar alternativa democrat-liberală și, implicit să repună partidul pe o trasă de creștere în sondaje.

Ca urmare, PDL-iștii au adoptat o rezoluție de susținere a clasei de mijloc din România și au înaintat o serie de propuneri care vizează scăderi de taxe (cum ar fi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%) și creșterea veniturilor populației, prin majorarea salariului minim la 1000 de lei.

Până aici, toate bune și frumoase. Chiar dacă nu este cel mai în măsură să vorbească pe acest subiect, de vreme ce a fost principalul artizan la nivel executiv al reducerilor drastice de venituri și al majorărilor de impozite cărora românii au trebuit să le facă față în perioada crizei economice, PDL este totuși un fost partid de guvernământ care ar trebui în principiu să poată aduce o contribuție substanțială la conturarea politicilor economice ale țării.

Se pare însă că, pentru puținii specialiști în economie care i-au mai rămas formațiunii conduse de Vasile Blaga după valul de dezertări către Mișcarea Populară, scopul nu a fost acela al formulării unor propuneri serioase. Dacă ar fi fost așa, propunerile democrat-liberalilor ar fi trebuit să fi fost însoțite de analize și prognoze pe sute și sute de pagini, prin care să se demonstreze sustenabilitatea măsurilor propuse, să se expună impactul macro și microeconomic şi să se prezinte sursele de finanțare.

Numai că democrat-liberalii nu au făcut nimic din toate acestea, demonstrând astfel o dată în plus că nu au capacitatea să facă politică ”mare” și să se comporte ca un partid serios și responsabil. Au aruncat doar pe piață o serie de propuneri populiste, sperând că românii au uitat ce s-a ales din promisiunea ”să trăiți bine” și se vor lăsa din nou păcăliți de o serie de promisiuni care sună foarte bine pe hârtie, dar nu au nicio acoperire în realitate.

Din această cauză, deschiderea spre dezbatere manifestată de către premierul Victor Ponta pe marginea propunerilor înaintate de către democrat-liberali a prins PDL complet nepregătit. "Vreau să prezint poziţia USL de a înţelege şi de a încuraja existenţa unei opoziţii active, critica guvenrului, soluţii care pot fi prezentate. Ne dorim foarte mult ca modelul ultimilor ani, modelul promovat de preşedintele Traian Băsescu al distrugerii adversarului doar prin calomniere şi atacuri la persoană, să ţină de un regim politic care în curând îşi va înceta existenţa şi viaţa democratică normală să presupu8nă dialog între cei aflaţi la guvernare şi cei din opoziţie. Am încercat să facem asta de la preluarea guvernului. Am prezentat proiectele grupurilor parlamentare. Ori de câte ori va fi vorba de propuneri cu caracter economic, vreau să reiterez dorinţa de dialog. Nu pretindem că guvernul actual ştie tot şi face tot ", a spus Ponta.

Urmare a invitației la dialog lansată de către premier, PDL se vede nevoit să scoată ”din pământ din iarbă verde” argumentele economice pe care se întemeiează propunerile sale. Altminteri, propunerile populiste născute în laboratoarele din Modrogan riscă să se întoarcă asemenea unui bumerang împotriva PDL și să expună, o dată în plus, incapacitatea democrat-liberalilor de a face o opoziție constructivă și, implicit, de a oferi o alternativă care să merite încrederea electoratului.

Iar sarcina PDL-iștilor care trebuie să pregătească discuțiile cu guvernul pe marginea propunerilor înaintate nu este deloc ușoară. La un calcul simplu, implementarea măsurilor respective ar avea un impact năucitor asupra bugetului, care s-ar vedea confruntat cu un deficit uriaș. Mai exact, scăderea cotei unice ar presupune un deficit de 0,9% din PIB, respectiv 6 miliarde de lei. Reducerea CAS ar însemna o gaură de 5,7 miliarde de lei la buget, iar creşterea salariului minim în sectorul bugetar ar presupune o scădere a veniturilor de circa 535 de milioane de lei.

Or, în aceste condiții, este clar că este nevoie de măsuri alternative, care să asigure resurse certe de acoperire a deficitului creat. Ceea ce, așa cum remarca și Victor Ponta, nu poate fi făcut decât prin reducerea cheltuielilor sau prin creșterea unor taxe și impozite. “Practic, bugetul porneşte cu o lipsă, o gaură, un deficit de 12 miliarde de lei care pot fi oferiţi fie din tăierea unor cheltuieli. Sigur, pot fi tăiate din nou salariile şi pensiile (...) dacă nu, creşterea unor taxe şi impozite. Vom afla în mod sigur care taxe şi impozite sunt prevăzute în programul PDL de a fi majorate”, a arătat Victor Ponta.

Invitația la dialog lansată de Victor Ponta reprezintă în aceste condiții o mișcare politică extrem de inteligentă, care îi lasă în ofsaid pe democrat-liberalii și dezamorsează minciunile otrăvite pe care aceștia le-au lansat pe piață.

Mai mult, premierul reușește prin această invitație să dea o lovitură extrem de serioasă și lui Traian Băsescu și partidulețului său de buzunar, care se văd izolați pe scena politică. În timp ce USL se comportă ca o forță politică cu adevărat europeană și mizează pe cartea dialogului în conturarea politicilor care privesc interesul nostru al tuturor, președintelui îi rămân doar excursiile electorale de vară și jocurile politicianiste meschine.

Degeaba strigă subordonații săi din Mișcarea Populară împotriva mâinii pe care premierul o întinde Opoziției. Cerând PDL „să nu cadă în capacana întinsă de Victor Ponta și să respingă invitația fățarnică la un presupus dialog lansată de acesta" pe teme economice, Tomac și compania nu fac altceva decât să arate românilor că sunt incapabili să depășească paradigma conflictuală pe care Traian Băsescu a impus-o pe scena politică și pe care uriașa majoritate a electoratului a ajuns să o deteste, după cum a arătat la referendumul din vara trecută.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 aug, 2013
Claudiu
cat de sclav sexual poti sa fii..
incat sa borashti asemenea elucubratzii..mai suge pula si prin batista retardat poponar ce te afli..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ