Guvernul Ponta vs. restul în meciul fondurilor europene: 4 la 1

| 30 apr, 2014

Situaţia absorbţiei fondurilor europene de la începutul acestui an ne arată ’’eficienţa’’ celor aproape 4 ani de guvernare portocalie, care au reuşit ’’performanţa’’ de a atrage în această perioadă atâtea fonduri cât a reuşit Guvernul condus de Victor Ponta în doar primele 4 luni ale acestui an.

De la începutul anului, rata rambursărilor a continuat trendul ascendent accelerat înregistrat pe parcursul anului 2013. Ca urmare, după primele patru luni ale acestui an, nivelul aborbţiei banilor europeni a ajuns la peste 34%. Această perfomanţă vine în contextul în care, în a doua parte a lunii februarie, România a primit într-o singură zi de la UE peste 830 milioane de euro, ceea ce reprezintă un record absolut în materie. În aceeaşi lună, România a mai încasat încă 304,6 milioane de euro de la Comisia Europeană, fapt care a făcut ca numai în februarie suma totală rambursată ţării noastre să ajungă la 1,13 miliarde de euro.

Per total, la sfârşitul primelor patru luni ale acestui an plăţile Comisiei Europene către România au totalizat 1,4 miliarde de euro. Este demn de menţionat că această sumă este egală cu totalul banilor atraşi de la Uniunea Europeană în perioada guvernărilor Boc şi MRU.

Performanţa în domeniul absorbţiei fondurilor europene din primele luni ale acestui an este convergentă cu evoluţia din a doua jumătate a anului 2012, respectiv din 2013. După aproape doi ani de mandat, Executivul condus de Victor Ponta a reuşit la finalul anului trecut să crească gradul de absorbţie de la 8,53%, cat era în mai 2012, la 33,47%. Astfel, ca urmare a eforturilor întreprinse de Guvern pe parcursul anului 2013, în decembrie România a ajuns să încaseze în total fonduri în valoare de 5,09 miliarde de euro.

Slaba performanţă a absorbţiei de fonduri europene de dinainte de guvernarea Ponta s-a datorat cabinetelor conduse de Emil Boc şi de Mihai Răzvan Ungureanu, care au reușit nu doar să facă din România țara cu cel mai scăzut nivel de atragere a fondurilor comunitare din UE, dar și să determine Comisia sa suspende mai multe axe de finanţare din pricina fraudelor. Mulţumită eforturilor întreprinse de Executivul condus de Victor Ponta, pe parcursul anului 2013 au fost deblocate toate programele de finanţare suspendate.

Urmare a eforturilor depuse începând cu mai 2012, România a ajuns să răstoarne în favoarea sa raportul între sumele atrase şi cele virate la bugetul Uniunii Europene, pentru exerciţiul bugetar 2007-2013. Astfel, conform datelor prezentate de către Adrian Vasilescu, la sfârșitul lui 2013 s-a înregistrat un sold pozitiv de 10,9 miliarde de euro pentru România, în contextul în care ţara noastră a primit de la aderare şi până la sfârşitul anului 2013 fonduri în valoare de 21,3 miliarde şi a cotizat la bugetul european cu 10,6 miliarde de euro.

Iar acest trend pozitiv are toate șansele să continue, ținând cont de evoluția pe primele luni ale lui 2014. Astfel, ținând cont că în anul 2013 România a avut o creştere a absorbţiei de fonduri europene de 130% faţă de perioada 2007-2012, se aşteaptă ca atragerea banilor europeni să ajungă la 80%, la finalul anului 2015, perioadă până la care mai pot fi cheltuite fondurile alocate în precedentul exercițiu bugetar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 noi, 2014
Fratele Filimon Felasie
Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va apărea un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai tare ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca a inventat motorul cu agheasmă, motor ce respectă standardele Euro 666.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Conchita Wurst este fiica lui Arsenie Boca pentru că, la fel ca tatăl său, are barbă, cântă pe nas şi se îmbracă în rochii lungi şi negre.
► Arsenie Boca îi spovedea pe Iustin Pârvu şi Ilie Cleopa folosind mirul pe post de lubrifiant. Lui Arsenie Papacioc îi dădea cu agheasmă la papacioacă.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.
02 mai, 2014
fan Sultanescu
dupa nume,ai putea fi nepotul marelui fotbalist
dupa scris,nu...
semeni cu Palada

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ