Ponta vs Boc la nivelul de trai

| 08 mai, 2014

Dincolo de creșterea producției industriale, de dezvoltarea economică, de ritmul de majorare a ratei de absorbție a fondurilor europene sau de toate celelalte date economice pozitive din ultimii doi, aprecierea nivelului de trai este poate cel mai important element prin care cabinetele conduse de Victor Ponta se diferențiază pozitiv față de executivele girate de Traian Băsescu.

După ce în perioada guvernării Boc au fost luate măsuri de austeritate draconice care au avut ca rezultat sărăcirea multor români, executivul instalat în 7 mai 2012 a trebuit în același timp să restabilizeze macroeconomic România și să repună în drepturi categoriile sociale defavorizate. Una din categoriile sociale cele mai vulnerabilizate de creșterea prețurilor, mărirea TVA la 24% și tăierea cu 25% a salariilor au fost angajații de la stat care în perioada 2009 - mai 2012 au suferit o scădere a puterii de cumpărare cu 40%. O altă categorie socială importantă afectată de politicile de austeritate ale guvernării Boc au fost pensionarii care au înregistrat o scădere a puterii de cumpărare cu 7%. În perioada scursă de la preluarea guvernării, executivele conduse de Victor Ponta au reușit să repare toate nedreptățile comise de guvernarea patronată de Traian Băsescu prin reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, creșterea salariului minim și creșterea salariilor profesorilor debutanți și a medicilor rezidenți.

Majorarea sensibilă a nivelului de trai pe care românii au resimțit-o în acești doi ani nu ar fi fost posibilă, desigur, fără schimbarea radicală a viziunii economice. Politicile de stânga implementate de cabinetele conduse de Victor Ponta în această perioadă au fost direcționate către stimularea unei creșteri economice sănătoase și consolidate. Ca urmare a ceea ce s-a făcut în ultimii doi ani, România a înregistrat în 2013 o creștere economică de 3,5% și după toate estimările analiștilor, economia va continua să se consolideze accelerat și anul acesta.

Cel mai important este însă că schimbările în bine care s-au petrecut în economia româneasca s-au reflectat direct în buzunarele românilor. Trendul descendent accentuat al inflației, care a ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1989, s-a suprapus în mod fericit peste măsurile luate de guvernul Ponta pentru creșterea veniturilor românilor. Ca urmare, după prăbușirea accentuată a consumului intern din perioada guvernărilor Boc acest indicator a reintrat în ultima perioadă pe o direcție ascendentă.

Urmare a politicilor duse de guvernarea patronată de Traian Băsescu, rata riscului de sărăcie crescuse în 2010 de la 17,2% la 17,9% în 2011, afectând astfel peste 140.000 de români care înainte de măsurile de austeritate aveau un trai decent. Mulțumită politicilor de redresare a economiei și de îndreptare a abuzurilor guvernării girate de Traian Băsescu, executivul condus de Victor Ponta a reușit doar în 2012 să scoată din sărăcie 260.000 de români și alte sute de mii în 2013.

Concluzia devine astfel evidentă. În timp ce cabinetele Boc și Ungureanu au dus România în pragul falimentului și i-au sărăcit pe români, guvernul condus de Victor Ponta a reușit să echilibreze macroeconomic economia și să crească puterea de cumpărare a populației.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 mai, 2014
fan Ferenczy
Dle Sultanescu,angajat consilier al lui Ponta:
guvernului din care facea parte PSD si ministru Ponta,ce caracterizare ii faci?
ca nu rezulta din articol si tot Basescu l-a girat...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ