ANALIZĂ. România, de la recesiune la creştere economică în doar doi ani de guvernre

| 07 mai, 2014

România a trecut de la recesiune, inflație galopantă și deficit uriaș la o stabilitate macroeconomică extrem de benefică, la o creștere economică de 3,5% în 2013, la o inflație nemaiîntâlnit de mică și la un deficit aflat în limitele tuturor standardelor europene.

Ziua de 6 mai 2010 va rămâne în amintirea românilor drept una dintre cele mai întunecate momente din istoria noastră postdecembristă – ziua în care Traian Băsesu a anunțat tăierea salarilor bugetarilor cu 25%, tăierea pensiilor și reducerea ajutoarelor sociale. Desigur, apoi au mai urmat alte măsuri de austeritate, precum creșterea TVA de la 19% la 24%, toate cu un efect cumulat devastator asupra nivelului de trai al cetățenilor.

Din fericire, astăzi, la doar o zi distanță, marcăm un alt moment – de data aceasta unui pozitiv. Pe 7 mai se împlinesc doi ani de când puterea a trecut din tabăra lui Traian Băsescu în responsabilitatea lui Victor Ponta, de când Guvernul USL și-a început activitatea.

Au fost doi ani cu bune și cu rele, cu împliniri și cu dezamăgiri, dar cu siguranță nu au fost doi ani plictisitori. România a trecut de la recesiune, inflație galopantă și deficit uriaș la o stabilitate macroeconomică extrem de benefică, la o creștere economică de 3,5% în 2013 (a doua cea mai mare din UE), la o inflație nemaiîntâlnit de mică și la un deficit aflat în limitele tuturor standardelor europene.

S-au reîntregit salariile, au crescut pensiile, a scăzut TVA-ul pentru pâine, s-au realizat investiții importante în educație și sănătate, s-au construit 230 de km de autostrăzi, s-a ajuns la peste 34% rată de absorbție a fondurilor europene (de la 7% pe timpul lui MRU), iar România a devenit din nou atractivă pentru investitorii străini.

Dacia a vândut mai multe mașini ca oricând în trecut, s-au creat locuri de muncă, s-au întărit relațiile bilaterale cu partenerii noștri internaționali și, în general, a renăscut speranța românilor că și țara lor poate avea un loc important în Uniunea Europeană și se poate “lua la întrecere” cu statele occidentale performante.

Mai mult, toate acestea s-au făcut în timp ce Guvernul a plătit datoriile făcute de cabinetul Boc și despăgubirile pentru cei nedreptățiți – peste 140.000 de români aruncați în sărăcie de scăderea cu circa 40% a puterii de cumpărare cauzată de măsurile luate de regimul Băsescu. Este clar că rezultatele ultimilor doi ani de guvernare se văd pe hârtie, iar încet-încet ele încep să se simtă și în buzunarele noastre.

În acest context, premierul Victor Ponta a decis să marcheze ziua printr-o vizită în județul Giurgiu, unde a declarat că este “foarte mândru de faptul că astăzi se împlinesc doi ani de la învestirea Guvernului USL”, amintind de faptul că, în prima şedinţă de Guvern de atunci, a adoptat două decizii prin care s-au dat înapoi pensiile şi s-au reîntregit salariile tăiate de Traian Băsescu în urmă cu 4 ani.

Adevărul este că perioada crizei economice, care s-a suprapus cu măsurile de austeritate extrem de dure aplicate în România, a lăsat o cicatrice adâncă asupra mentalului colectiv și a marcat începutul sfârșitului pentru echipa guvernamentală băsistă. De atunci, Emil Boc a ajuns la primăria Clujului, Elena Udrea sare cu parașuta, iar Traian Băsescu s-a ales cu denumirea de “cucul de la ora 18”, datorită ieșirilor sale televizate zilnice de la Cotroceni.

Toate bune și frumoase, atât timp cât România rămâne pe direcția pe care merge astăzi – creștere economică, măsuri sociale, încurajarea investițiilor. Există totuși un foarte mare risc – acela ca Traian Băsescu să plece din funcția de președinte și să ajungă prim-ministru, numit de unul dintre oamenii săi care candidează în această toamnă. În aceste condiții, românii pot, mai mult ca sigur, să spună adio echilibrului macroeconomic obținut în ultimii doi ani și creșterilor constante de salarii și pensii. Un Traian Băsescu ajuns la Palatul Victoria ar face doar ce știe să facă – să taie din venituri și să alimenteze clientela politică. Doamne ferește de astfel de vremuri!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 mai, 2014
Mos Craciun
DAAAAA
Si marmotaaaa
Base nu a fost un presedinte extraordinar de acord dar curajul lui de a taia si a mari taxele in perioada de criza au generat aceste cresteri.
da e adevarat avem alta rata de absortie a fondurilot - felicitari guvernului ponta - dar tot e putin (si din ce imi amintesc eu la un moment dat UE a stopat acordarea de fonduri datorita coruptiei generalizate dovedita in cadrul ministerului in cauza) poate a lor ar trebui sa la transmitem felicitari
autostrazi - pffff- francezii del dacia au amentintat ca muta o parte din productie in maroc daca nu le facem infrastructura
Bosch nu a vrut la Jucu ca nu avem sosele
cresterea economica - posibil
dar si taxe marite benzina accizata si un sistem de invatamant si medical pe butuci. si astea sunt realizari
stii ce realizari a avut base si ponta nu o sa aiba niciodata?
condamnarea ministrilor corupti, inchiderea greilor
cand ponta o sa o bage la mititica pe uderea pe voiculescu, mazare, si alti baroni - sa sa am incredere
asa e doar un alt articol platiti de usl

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ