Guvernul trage cu dinţii de preţul gazelor, până la Curtea Europeană de Justiţie

| 17 sep, 2014

Executivul nu va accepta creșterea prețului la gaze în parg de iarnă, iar România ar putea ajunge chiar la Curtea Europeană de Justiție pentru a-și apăra poziția.

Guvernul a luat decizia de a nu crește prețul gazelor naturale în pragul iernii. Liberalizarea prețul gazelor naturale produse în România și destinate consumului populației a fost suspendată pe termen nedeterminat de Guvern, care a prelungit cu cel puțin doi ani și jumătate dereglementarea pieței gazelor pentru companii.

Pentru 1 octombrie 2014 este programată creșterea prețului gazelor pentru populație cu 3%, însă acest lucru ar putea să nu mai aibă loc dacă planul Guvernului Ponta va fi aprobat de Comisia Europeană. Dar până la soluționarea acestei situații, statul român și-a rezervat dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populatie.

Practic, Guvernul condus de Victor Ponta nu intenționează să pună în aplicare creșterea prețului la gazul domestic, scumpire ce a fost agreată de către Guvernul Boc cu Comisia Europeană pentru data de 1 octombrie. Drept pentru care, o delegație guvernamentală condusă de ministrul pentru Energie a purtat deja consultări la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene (Direcția Generală Energie) în legătură cu „aspectele naționale și regionale din domeniul gazelor naturale”.

Mai mult, Departementul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani și jumătate a calendarului de liberalizare a prețului gazelor pentru populație, respectiv și menținerea, până la cel puțin 1 iulie 2016, a prețului actual al gazelor produse intern.

Din ultima discuție purtată de oficialii români cu reprezentanții Comisiei Europene, potrivit declarației ministrului pentru Energie, Eugen Nicolescu, rezultatul a fost unul bun, chiar dacă nu s-a ajuns la o concluzie. Motiv pentru care Nicolescu a adăugat că Executivul nu va accepta creșterea prețului la gaze în parg de iarnă și pentru care România ar putea ajunge chiar la Curtea Europeană de Justiție pentru a-și apăra poziția.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat că obiectivul Guvernului  este de a ține prețul la gaze cât mai mic, pentru a-i proteja pe români de majorarea facturilor, în special pe cei cu venituri mai mici. Iar demersul Executivului Ponta de a-i despovăra pe români de grija facturilor este dovedit că faptul că independența energetică este în creștere în România.

Independența energetică este câștigată de țara noastră prin conducta Arad – Szeged și în curând prin gazoductul Iași – Ungheni, cât și prin colaborarea cu instituțiile Uniunii Europene. România are foarte multe de câștigat prin reformarea întregului sector energetic, pentru că principala amenințare la adresa țării noastre – Rusia, prin importul de gaze naturale, va dipărea treptat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2014
Ion Iliescu-Stirbu
ce pasta de dinti folosesc?
17 sep, 2014
Palada Mieunel
o pasta bio creata,produsa si ambalata de Daciana Sarbu,Corina Cretu si Colin P(surse)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ