Momentul cheie al zilei de ieri – încasări la buget peste plan

| 16 sep, 2014

Preocupată cu ultimele evoluţii de pe scena politică, mass-media naţională a trecut luni cu vederea peste o ştire cu adevărat importantă: Guvernul a atins ţintele propuse de încasare a veniturilor pentru bugetul de stat.

Conform premierului Victor Ponta, în primele opt luni ale acestui an, programul de încasări bugetare a fost realizat în proporţie de 100,01%. Strângerea unor venituri peste planul propus reprezintă o performanţă, în condiţiile în care fostul secretar de stat de la Ministerul de Finanţe, Gheroghe Gherghina, realizase ţintele de încasări după „o viziune optimistă”. „Faimoasele încasări la buget, despre care toata lumea vorbeşte mai mult sau mai puţin în cunoştinţă de cauză, pe primele opt luni 100,01% din program, programul fiind acea previziune optimistă a domnului Gherghina, de obicei era, care vedea totul crescând. De data asta chiar a crescut, Slavă Domnului, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este o creştere semnificativă", a declarat şeful Cabinetului.

Citeşte şi: Victor Ponta: Pe luna iulie avem încasări 100% la buget

Încasările suplimentare înregistrate la bugetul de stat au fost posibile mulţumită eforturilor depuse de Ministerul Finanţelor pentru reformarea sistemului fiscal şi luarea unor măsuri care să crească nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor de la cetăţeni şi companii. În acest sens, au fost luate măsuri de reogranizare a ANAF, modificarea cadrului legislativ prin adoptarea noilor prevederi ale insolvenţei sau îmbunătăţirea Direcţiei Antifraudă. Nu trebuie uitat, că în prima parte a anului Finanţele au simplificat sistemul fiscal prin eliminarea a 92 de taxe, contribuind astfel la reducerea poverii fiscale şi la reducerea timpului pe care contribuabilii îl petreceau la ghişee.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a urmărit şi îmbunătăţirea relaţiei dintre contribuabili şi ANAF prin simplificarea modalităţilor de plată a taxelor. Conform planurilor Ioanei Petrescu, în viitorul apropiat, cetăţenii vor putea comunica electronic cu ANAF prin programul Spaţiul Privat Virtual pentru a-şi consulta propria situaţie fiscală. Prin intermediul sitemului informatic introdus de Ministerul Finanţelor Publice, persoanele fizice vor putea să trimită actele referitoare la impozitul pe venit, acte administrative sau de executare şi acte alte acte emise organele fiscale. Prin acest sistem informatic, autorităţile fiscale îi vor încuraja pe contribuabili să depună documentele prin mijloace electronice, salvând astfel timp şi resurse.

Citeşte şi: Ponta: Reorganizarea ANAF, primul test al capacităţii reale de descentralizare

Obţinerea unor venituri la buget în conformitate cu planurile guvernului vor permite adoptarea măsurii de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS începând cu 1 octombie. În ciuda reticenţelor şefului statului, impactul bugetar al măsurii va fi atenuat de încasările la buget aflate în grafic şi de creşterea veniturilor provenite din CAS, ca urmare a creşterii numărului de contribuabili. Pe de altă parte, noile date vor conferi Guvernului posibilitatea să ia în calcul reducerea TVA şi la alte produse alimentare, cum ar fi carnea sau legumele. Aşadar, vestea venită din partea Finanţelor cu privire la încasările la buget se va putea simţi în curând şi în buzunarele românilor care vor putea cumpăra produse alimentare la un preţ mai scăzut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 sep, 2014
gghas
Foarte interesant, si atunci madam de la finante, de ce a facut luna de luna imprumuturi de aproape un miliard cam in fiecare luna a anuluiin curs ??? Ma rog, puneam si eu o intrebare, o fi bugetul constituit si luand in calcul imprumuturile, titluri de stat, etc..., care vor fi platite peste 5 sau 10 ani ???

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ