Moțiunea de cenzură depusă de Opoziție va fi citită astăzi în plenul Parlamentului

| 17 sep, 2014

Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie intitulată "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD" va fi citită miercuri în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, iar lunea viitoare va fi dezbătută şi supusă votului parlamentarilor.

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) a depus, la sfârşitul săptămânii trecute, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, care a fost iniţiată de 171 de parlamentari ACL. 

Potrivit lui Iohannis, moţiunea vizează OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea Preşedintelui României şi OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. 

Liberalii şi democrat-liberalii acuză în text faptul că în ultimele luni în România "asaltul asupra democraţiei şi asupra statului de drept a atins cote alarmante", artizanul acestor "acţiuni destabilizatoare" fiind Guvernul condus de Victor Ponta. 

PNL şi PDL arată că pe măsură ce se apropie campania pentru prezidenţiale "abuzurile s-au înmulţit şi nu mai există pentru prezidenţiabilul Victor Ponta nicio stavilă în calea nevoii de satisfacere a setei de putere şi ''a pohtei ce-a pohtit"- scaunul de la Cotroceni". Ei afirmă că prin OUG 55/2014 s-a provocat o delegitimare a aleşilor locali, deschizându-se calea spre "un regim autoritar şi arbitrar". 

Semnatarii moţiunii arată că Guvernul PSD a pus în aplicare o "adevărată campanie instituţională în scopul fraudării alegerilor" şi descriu trei paşi în acest sens. Astfel, un prim pas este "înarmarea" prin atragerea de partea sa a aparatului de forţă al statului prin reorganizarea DGIPI ca departament în MAI, prin numirea şefilor IGPR şi a Departamentului de informaţii pentru apărare de către premier şi prin folosirea Curţii de Conturi ca instrument de teroare politică pentru aleşii locali care refuză transferul la PSD. 

Iniţiatorii moţiunii susţin că Guvernul "dictează Parlamentului să nu pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale, astfel încât Curtea de Conturi să rămână ataşată PSD pentru a nu face controale la instituţiile conduse de aleşi locali ai puterii care primesc discreţionar fonduri guvernamentale pe care le vor cheltui după bunul plac în următoarele 60 de zile". 

Al doilea pas descris de ACL este cel al "organizării logisticii pentru atac în vederea fraudării alegerilor", prin adoptarea de către Guvern a OUG 45/2014 referitoare la alegerea Preşedintelui României. 

Cel de-al treilea pas indicat de iniţiatorii moţiunii este "recrutarea" prin "aspirarea de aleşi locali în teritoriu care să aducă voturi pentru candidatul PSD" la prezidenţiale. 

PNL şi PDL mai spun că "ultimul pas din planul operativ de fraudare a alegerilor prezidenţiale este pus în operă prin stăpânirea comunicaţiilor, prin continuarea demersurilor de subjugare a instituţiilor de forţă care au rol în organizarea procesului electoral, precum Serviciul de Telecomunicaţii Speciale". 

Iniţiatorii moţiunii solicită Guvernului să lase "jos mâinile" de pe administraţia publică locală, să-i lase pe aleşii locali să facă administraţie în slujba cetăţeanului şi nu politica dictată de la centru şi să lase instituţiile statului să funcţioneze liber, fără a le transforma în "gubernii" personale ale lui Victor Ponta. 

În plus, ACL cere parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură pentru a opri Guvernul şi pentru ca statul de drept să nu fie suspendat pentru 5 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ