Curtea Constituţională discută OUG de modificare a legii alegerii preşedintelui

| 16 sep, 2014

Curtea Constituţională a României urmează să discute marţi excepţia ridicată în instanţă de PNL privind OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Curţii se află excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.1 pct. 2, pct.7, pct. 10 şi pct. 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, ridicată în procesul aflat la CAB dintre Partidul Naţional Liberal, prin preşedintele acestuia, Klaus Iohannis, şi Guvern.

În 21 august, liberalii au anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis solicitarea depusă în numele Partidului Naţional Liberal de preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, şi a decis sesizarea CCR cu modificările aduse legii alegerii preşedintelui României introduse prin OUG 45/2014.

"Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli", se arăta într-un comunicat al Alianţei Creştin-Liberală.

ACL a făcut atunci apel la instituţii să clarifice aceste suspiciuni.

"Facem un apel la instituţiile statului de drept din România să clarifice dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu şi avem toată încrederea că judecătorii constituţionali vor analiza cu responsabilitate această situaţie", a mai precizat sursa citată.

Tag-uri: ccr, Klaus Iohannis, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ