Alegeri prezidenţiale 2014: Calendarul pentru cursa spre fotoliul de la Cotroceni

| 16 sep, 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Maşinăria alegerilor prezidenţiale a început să funcţioneze deja, iar pentru unii dintre potenţialii candidaţi timpul se scurge foarte repede întrucât termenul de depunere a candidaturilor este foarte aproape, 23 septembrie, iar numărul de 200.000 de semnături de susţinere a candidaturii este foarte mare.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pe 26 iunie, Guvernul a adoptat Hotărârea 520/2014 prin care data primului tur de scrutin era stabilită oficial pe 2 noiembrie, respectiva HG intrând în vigoare pe 3 septembrie. Prin HG 521/2014, adoptată tot pe 26 iunie, era stabilit şi calendarul alegerilor şi al procedurilor legale aferente, în conformitate cu normele trasate în Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui României.

Conform legii, după intrare în vigoare a HG 520, paşii sunt efectuaţi la date fixe.

În intervalul 5-7 septembrie a fost desemnată componenţa Biroului Electoral Central şi conducerea acestuia. BEC este compus din judecători de la ICCJ desemnaţi prin tragere al sorţi, reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente şi partidelor politice.

Pe 11 septembrie a fost finalizată procedura de înregistrare a alianţelor electorale care intenţionează să susţină un candidat la postul de preşedinte al României.

Pe 12 septembrie, AEP şi Ministerul Afacerilor Externe au transmis BEC numărul alegătorilor din Registrul Electoral. Astfel, în noiembrie sunt aşteptaţi să voteze circa 18,3 milioane de români, dintre care peste 530.000 sunt români cu drept de vot ce au domiciliul în străinătate.

Data de 23 septembrie este foarte importantă, atunci fiind ultima zi în care se pot depune candidaturile şi însemnele electorale ale candidaţilor.

13 politicieni au anunţat că intră în cursa pentru Cotroceni: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Monica Macovei, Ioan Ghişe, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Gheorghe Funar, William Brânză, Marian Rizea, Szilagyi Zsolt.


Citeste mai mult pe RTV.NET.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ