Reducerea CAS – efecte scontate de mediul de afaceri

| 22 sep, 2014

Pentru un salariu de 2.000 de lei net pe lună, ce presupune o cheltuială totală a angajatorului (salariul, impozit, contribuții)  de 3.644 lei, dacă angajatorul nu transferă reducerea CAS către salariat și îi menține salariul, acesta va face o economie de 143 lei, mai exact 4%.

Deși reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a fost retrimisă în Parlament de președintele Traian Băsescu, șeful statului a promulgat în cele din urmă reducerea CAS, cu precizarea că Executivul nu are probleme în a acoperi deficitul și va putea să plătească pensiile fără nicio problemă. Măsura îndrăzneață  și pro-business a Guvernului Ponta dă astfel undă verde creșterii salariilor cetățenilor români.

Legea nr. 123/2014 privind reducerea CAS a fost publicată în Monitorul Oficial  și urmează să fie aplicată „începând cu veniturile aferente lunii  următoare intrării în vigoare a legii”, adică din luna octombrie. Ceea ce înseamnă ori creșterea salariilor angajaților cu circa 4%, ori majorarea investițiilor companiilor, cu impact asupra creării de noi locuri de muncă.

Atât oamenii de afaceri, cât și consultanții au apreciat demersul Guvernului de a reduce contribuțiile sociale, pentru că este o măsură benefică mediului de afaceri, dar și pentru economia țării, în condițiile în care România a rămas în ultimii ani în topul țărilor cu un nivel de taxare a forței de muncă ridicat.

Iar în urma demersului făcut de Guvernul Ponta – contribuțiile de asigurări sociale vor fi diminuate la angajatori de la 20, 8% la 15, 8% din salariul brut al angajatului. Astfel, pentru un salariu de 2.000 de lei net pe lună, ce presupune o cheltuială totală a angajatorului (salariul, impozit, contribuții)  de 3.644 lei, dacă angajatorul nu transferă scăderea CAS către salariat și îi menține salariul, acesta va face o economie de 143 lei, mai exact 4%.

Mai mult, suma economisită de angajator poate fi direcționată spre investiții, care poate antrena crearea de noi locuri de muncă. Totodată, dacă reducerea CAS este transferată integral la salariați și angajatorul își asumă aceeași cheltuială salarială totală ca până în prezent, salariul angajaților poate crește cu 4%. Practic, salariul net s-ar majora în această situație cu 81 lei, la 2.081 lei, potrivit Ziarului Financiar.

În plus, CEO Terapia Rambaxy a precizat că luna septembrie a anului în curs a fost cea cu cele mai multe decizii în favoarea mediului de afaceri luate de la începutul crizei până în prezent. Drept pentru care, beneficiile măsurii de reducere a CAS luate de Guvern nu vor lipsi: vor fi create 70.000 de locuri de muncă și încă 77. 000 locuri de muncă vor fi scoase din economia neagră, investițiile străine directe vor crește, respectiv datoriile firmelor la buget pot fi recuperate.

Totodată, Guvernul Ponta a pregătit o altă veste bună pentru cetățeni!  Executivul va lansa un proces de ajutor de stat pentru companii, cu un buget total de 2,7 miliarde lei pentru finanțere nerambursabilă a costurilor cu active corporale aferente investiției inițiale. Guvernul estimează că de această schemă vor beneficia 150 de companii, însă, pentru ca firmele să poată primi  această finanțare, trebuie să realizeze o investiție inițială de minimul 10 milioane euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ