Nou pas major în programele cu fonduri europene

| 22 sep, 2014

După anii guvernării deocrat-liberale în care ţara noastră a ratat oportunităţile furnizate de fondurile europene din cauza incompetenţei cabinetelor girate de Traian Băsescu, executivul condus de Victor Ponta reuşeşte pe zi ce trece să atragă tot mai mulţi bani de la Uniunea Europeană.

Premierul Victor Ponta, ministrul Muncii Rovana Plub şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au semnat, luni, la Palatul Victoria, 63 de contracte din cadrul Programului Operaţional Sectoral privind Dezvoltarea Resurselor Umane. Contractele semnate de oficialii Guvernului au o valoare totală de 160 milioane de euro, din care 140 milioane de euro o reprezintă finanţarea de la Uniunea Europeană.

Proiectele derulate prin POSDRU vor contribui la soluţionarea unor probleme sociale cu care se confruntă persoanele vulnerabile. Prin intermediul acestor programe vor fi generate în total aproximativ 27.000 de noi locuri de muncă. Unul dintre programe, finanţat cu 40 de milioane de euro, îşi propune inserţia pe piaţa muncii a 7.000 de femei şi calificarea a 5.000 de lucrători sociali. Un alt proiect ce îşi propune să combată violenţa domestică şi impementarea unor măsuri pentru combaterea traficului de fiinţe umane are 10.500 de beneficiari. Totodată, Ministerul Muncii va desfăsura patru proiecte ce însumează 90 milioane euro şi care vor crea 10.000 de locuri de muncă.

POSDRU este unul dintre programele europene suspendate în 2012 de către Comisia Europeană ca urmare a neregulilor produse în perioada cabinetelor conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureau. Mulţumită eforturilor depuse de guvernul condus de Victor Ponta, în 2013, executivul comunitar a deblocat aceste fonduri. Primul-ministru a ţinut să precizeze că odată cu semnarea contractelor de finanţare, POSDRU a reuşit să se transforme „dintr-un coşmar” într-un pariu câştigat, care va aduce importante beneficii categoriilor sociale vulnerabile.  "POSDRU a fost unul din (...) coșmarurile noastre, din fericire unul dintre pariurile pe care le-am câștigat. Un program nu doar suspendat, dar un program care a chinuit pe foarte multă lume și care a irosit foarte multe resurse. Din momentul în care am reușit să-l deblocăm (...), este un program operațional(...) Uneori, discursul politic încurcă munca obişnuită «nu se ia niciun ban european, nu se face nimic». Ba da, se face şi se fac lucruri bune"", a declarat şeful Cabinetului.

Tot la capitolul fonduri europene provenite prin POSDRU, în luna iulie, Ministerul Fondurilor Europene a lansat procedurile de depunere a aplicaţiilor pentru programul „Promovarea incluziunii sociale”. Proiectul ce are un buget de 200 de milioane de euro este destinat persoanelor vulnerabile şi va contribui la creare a peste 10.000 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, familiile cu mai mult de doi copii, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, familiile mono-parentale, femeile în situații de risc, persoanele rome sau victime ale violenței în familie.

În ultimii doi ani şi jumătate gradul de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu mai mult de patru ori, de la 8,53%, cât se înregistra în momentul în care cabinetul condus de Victor Ponta s-a instalat la guvernare, la 36,93%, cât s-a consemnat la sfârşitul lunii august. Mulţumită eforturilor guvernamentale de a creşte sumele de bani primite de la Uniunea Europeană au fost create mii de locuri de muncă, s-a reuşit rezolvarea unor probleme sociale şi a fost stimulată economia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ