VICTOR PONTA: Boagiu mi-a spus că doamna Creţu are sprijinul PDL în PE. Avem speranţe că nu va fi blocată

| 22 sep, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că vicepreşedintele PPE Anca Boagiu l-a asigurat că membrii PDL din PE sprijină pe comisarul desemnat de România, precizând că astfel sunt speranţe că europarlamentarul PSD Corina Creţu nu va fi blocată în Executivul european pe criterii politice.

Victor Ponta a participat, timp de 20 minute, la audierea Corinei Creţu în comisiile reunite de afaceri europene, pentru a explica parlamentarilor că nominalizarea europarlamentarului PSD pentru funcţia de comisar s-a făcut conform legii.

“Eu am participat doar la începutul discuţiilor - acuma urmează să aibă loc audierea doamnei Corina Creţu - pentru a spune foarte clar şi în faţa membrilor Parlamentului faptul că în conformitate cu tratatele europene singura persoană care are dreptul de a accepta sau nu o propunere din partea unui stat membru şi de a aloca un portofoliu este preşedintele desemnat, domnul Juncker. Am explicat foarte clar şi sper că am şi convins membrii comisiei că nu puteam să trimitem la audieri vreo persoană, nici doamna Creţu, nici altcineva, până când preşedintele desemnat, domnul Juncker, nu a decis şi nu a anunţat public faptul că doamna Creţu este acceptată ca şi comisar european pentru portofoliul de Politici Regionale”, a declarat Victor Ponta.

Era “împotriva literei şi spiritului legii să trimitem 3-4-5 persoane să fie audiate de Parlamentul României fără să ştim pentru ce portofoliu sunt audiate”, a continuat Ponta.

El a explicat că “logica la nivel european” este ca şi în Parlamentul României: “Când ai un ministru care a fost nominalizat pentru un portofoliu atunci îl audiezi în Parlament. Ca să ştii cine e persoana şi pentru ce. Nu poţi să audiezi aşa în orb pe cineva”.

“Am explicat foarte clar că am respectat procedurile şi am mulţumit tuturor grupurilor parlamentare, şi din Parlamentul României şi din Parlamentul European care înţeleg că doamna Creţu este comisar al României, dar e comisar european nu al Guvernului, nu al unui partid şi că portofoliul de Politici Regionale era cel mai important portofoliu pe care ni l-am dorit”, a mai spus Ponta.

Premierul a subliniat că este “un lucru extrem de important” că există “sprijin şi din partea celor de la PDL şi din partea tuturor celorlalţi” pentru comisarul desemnat. “Ne dă speranţe că la audierea în Parlamentul European – acolo audierea este cu vot şi cu emoţii mai mari – doamna Creţu nu va fi, într-un fel sau altul, blocată pe criterii politice”, a spus Ponta.

Întrebat dacă are sprijinul opoziţiei, Victor Ponta a declarat că Anca Boagiu i-a spus “foarte clar” că şi democrat-liberalii din PE susţin candidatura Corinei Creţu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ