Eugen Teodorovici: România are un nivel de absorbţie a fondurilor europene de aproximativ 39%

| 02 oct, 2014

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la Alba Iulia, că România este 'condamnată' să aibă recorduri an de an, pentru a putea astfel recupera decalajele faţă de celelalte state membre, atât din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, cât şi din punct de vedere economic.

FONDURI EUROPENE. Eugen Teodorovici a afirmat, într-o conferinţă de presă, că, în prezent, ţara noastră are un nivel de absorbţie a fondurilor europene de aproximativ 39%, iar planul este ca anul viitor să fie recuperate întârzierile şi să se ajungă la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care România le-a avut alocate pentru 2007-2013.

"Este un nivel extrem de ridicat acest 80%. De ce? Pentru că nimeni nu s-a aşteptat ca România să ajungă la 39%, cât este astăzi. România a fost anul trecut primul stat în Europa la ce-a însemnat rambursarea de fonduri către un stat membru din partea Comisiei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere către Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro în facturi, mai mult decât s-a trimis pe întreaga perioadă de până anul trecut", a afirmat Eugen Teodorovici.

El a adăugat că a intrat în ţară o sumă de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o creştere a PIB-ului cu peste 2%, ceea ce a însemnat, la fel, un record.

"România este condamnată să aibă recorduri an de an, pentru că altfel nu putem recupera acele decalaje faţă de celelalte state membre, atât din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, cât şi din punct de vedere economic. Toate aceste măsuri continuă şi în 2014", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a menţionat că îşi doreşte foarte mult ca în acest an să fie finalizată partea de reformă a sistemului.

"Chiar dacă mai sunt unele situaţii punctuale şi întâlnim beneficiari, poate, nemulţumiţi de ceea ce întâmpină pe proiectele de care beneficiază, sunt chestiuni punctuale pe care le vom soluţiona punctual. Îmi doresc foarte mult ca acest proces de reformă să fie finalizat în 2014, astfel încât în 2015, arunci când se suprapun deja două perioade (...), să fie lucrurile mult mai simple pentru noi", a spus ministrul Teodorovici.

El a estimat că anul viitor va fi o intrare de fonduri europene în România de peste opt miliarde de euro. Eugen Teodorovici a subliniat că 2015 este anul în care România practic poate să se relanseze, în special din punct de vedere economic, dacă va fi atins acest nivel de finanţare.

Ministrul Eugen Teodorovici a participat joi la inaugurarea noii staţii de epurare a municipiului Alba Iulia, realizată prin fonduri europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ