Gradul de absorbţie al fondurilor europene până la sfârşitul anului va fi de peste 50%. Ce loc ocupăm în UE

| 22 oct, 2014

Victor Ponta a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că, în materie de fonduri europene, la finalul anului 2014, România va ajunge la un grad de absorbţie 'de peste 50 % '.

Victor Ponta a adăugat că trebuie 'pusă presiune' pe Programele de Transport şi de Mediu pentru a se recupera 'cât mai mult' din ce s-a pierdut în perioada 2007-2012.

"Este extrem de important ca - dincolo de lucrurile care ţin de activitatea de zi cu zi a Guvernului, de protecţie socială, de sprijin pentru mediul de afaceri prin aplicarea, de la 1 octombrie, a scăderii CAS cu cinci puncte procentuale, prin măsurile pe care le-am luat din bugetul naţional de sprijin al persoanelor defavorizate, cât şi pentru serviciile esenţiale, educaţie, sănătate - să continuăm utilizarea fondurilor europene, atât cele din exerciţiul 2007-2013, unde anul acesta vom ajunge la un grad de absorbţie de 50% (...) dar şi, deja, utilizarea fondurilor alocate României în exerciţiul financiar 2014-2020. România este a unsprezecea ţară din cele 28 membre ale UE care a încheiat Acordul de parteneriat şi care, practic, deja accesează banii din 2014-2020', a afirmat premierul, la Palatul Victoria.

Citeşte şi: Eugen Teodorovici: România plăteşte UN MILIARD de euro corecţii financiare


Ponta a adăugat că se bucură că 'în ciuda tuturor vocilor alarmiste, că nu o să avem Acord de parteneriat, că o să rămânem ultimii, suntem chiar locul 11'.

"Putea fi şi mai bine, dar, cred că da, locul 11 din 28, după experienţele proaste pe care le-am avut din 2007, e un lucru bun. Şi faptul că putem accesa, repet, atât ce a mai rămas din perioada 2007-2013, cât şi deja alocările pentru România reprezintă un lucru foarte bun',
a apreciat premierul.

El a precizat că, în materie de absorbţie a fondurilor europene, s-a ajuns 'de la 7% în mai 2012', la 'peste 50% la sfârşitul anului 2014'.

Citeşte şi: Eugen Teodorovici: România are un nivel de absorbţie a fondurilor europene de aproximativ 39%

"Dacă în ceea ce priveşte POSDRU, POSCCE, POR, toate celelalte programe, nu avem niciun fel de emoţie, în continuare cele două programe la care trebuie să punem presiune sunt Programul de Transport şi Programul de Mediu, acolo unde s-au încheiat contractele, dar, din cauza procedurilor şi din cauza incapacităţii unor companii de a realiza proiectele pe care le-au câştigat, avem întârzieri şi sper să reuşim să recuperăm cât mai mult, dacă nu tot, din ceea ce s-a pierdut în perioada 2007-2012", a spus premierul.

Şeful Executivului a făcut aceste declaraţii, miercuri, în contextul lansării a trei programe de sprijin pentru persoanele defavorizate, mediul de afaceri şi personalul din Educaţie, realizate cu fonduri europene.

Prezentarea celor trei programe de sprijin, realizate de Guvern din fonduri europene, a fost făcută de miniştrii Muncii, Rovana Plumb, Educaţiei, Remus Pricopie, pentru IMM-uri, Florin Jianu, şi cel al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ