Reducerea CAS – firmele şi angajaţii obţin câştiguri reale

| 25 sep, 2014

Reducerea CAS va aduce însă beneficii nu doar companiilor, ci şi statului. În primul rând discutăm despre fiscalizarea muncii la negru, în condiţiile în care firmele vor fi stimulate să devină contribuabili cinstiţi.

După ce a amânat şi a atacat în repetate rânduri Guvernul pentru proiectul de reducere a CAS la angajator cu 5%, şeful statului a promulgat în cele din urmă măsura, susţinând în continuare  fără argumente credibile că iniţiativa Executivului nu este sustenabilă. Măsura mult aşteptată de companiile din ţara noastră va intra astfel în vigoare începând cu data de 1 octombrie, ducând la scăderea contribuţiilor sociale care trebuiau plătite de angajator de la 20,8% la 15,8% din salariul brut.

După cum rezultă din calculele efectuate de specialişti, în cazul în care reducerea CAS este aplicată la salariul minim, care în prezent este de 900 de lei, beneficiile pentru angajator vor fi de 45 de lei, cota scăzând de la 187 de lei, cât este în prezent, la 142 de lei. În cazul salariului mediu brut, care în luna iulie era de 2.378 de lei, angajatorii achită statului în acest moment 494 de lei. În urma scăderii CAS, începând cu 1 octombrie, vor avea  de plătit către stat doar 366 de lei.

Potrivit estimărilor realizate de economişti, fondurile rezultate în urma reducerii CAS vor fi de 500,4 milioane de lei pe lună. Suma este una constistentă şi reprezintă un adevărat sprijin pentru anagajatori. Pe lângă uşurarea poverii fiscale ce apasă bugetul firmelor, sumele astfel economisite vor permite angajatorilor să ia o serie de măsuri care să relanseze companiile pe care le gestionează.

Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

Reducerea CAS va aduce însă beneficii nu doar companiilor, ci şi statului. În primul rând discutăm despre fiscalizarea muncii la negru, în condiţiile în care firmele vor fi stimulate să devină contribuabili cinstiţi şi să nu mai eludeze plata taxelor datorate statului în contul muncii angajaţilor.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că sumel economisite la plata CAS vor putea fi direcţionate pentru investiţii sau consum. În cazul în care companiile vor prefera să investească, se vor crea noi locuri de muncă, reducerea CAS contribuind astfel la scăderea şomajului şi la mărirea numărului de contribuabili. Potrivit finanţiştilor, între 30 % şi 40% din sumele care vor fi alocate de companii pentru investiţii sau consum se vor întoarce la bugetul de stat prin TVA, accize sau alte tipuri de taxe. Nu în ultimul rând, companiile vor putea folosi sumele rezultate din reducerea CAS la majorarea salariilor, motivând astfel angajaţii să fie mai productivi. Conform estimărilor, în acest caz, veniturile angajaţilor vor creşte în medie cu 5%. De alfel, o creştere a salariilor angajaţilor va angrena o majorare a consumului, ceea ce va conferi un nou impuls economiei prin creşterea producţiei şi majorarea încasărilor de TVA.

În ciuda mesajelor alarmiste care încercau să creeze o panică nejustificată privind efectele reducerii CAS, măsura se dovedeşte a fi una benefică companiilor şi statului.

Citeşte şi: Victor Ponta: Reducerea CAS va intra în vigoare la 1 octombrie. E un moment bun

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ