Băsescu şi locurile de muncă pentru tineri – Europa îl contrazice pe preşedinte

| 15 sep, 2014

Departe de a fi în situaţia disperată descrisă de Traian Băsescu, România reprezintă un model în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte modul în care tinerii sunt ajutaţi să îşi găsescă un loc de muncă.

Sfârşitul de săptămâna a marcat din nou un eveniment electoral marca Traian Băsescu, şeful statului fiind de această dată prezent la şcoala de vară a PMP, unde a ţinut un nou discurs despre cât de rău şi incompetent este actualul Executiv. Trecând peste faptul că şeful statului face din nou campanie PMP-ului, declaraţiile liderului de la Cotroceni nu au reprezentat decât mistificări ale realităţii.

De exemplu, fiind în faţa unor tineri, Traian Băsescu  a vorbit despre programul ”Locuri de muncă pentru tineret” în care România are alocaţi 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiţi în perioada 2014-2015. ”Dacă aceşti bani nu se cheltuie, se realocă altor ţări. Trebuie să cheltuim 106 milioane de euro destinaţi creării de locuri de muncă pentru tineri. Până acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce e nepermis”, a spus preşedintele.

Dacă la prima vedere şeful statului pare să aibă dreptate, în realitate Traian Băsescu nu face decât să scoată adevărul din context din moment ce schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională în România de la dată de 1 ianuarie 2014, măsurile fiind finanţate momentan din bugetul asigurărilor sociale şi din bugetul de stat. Acest lucru este normal, din moment ce la nivel european încă nu s-a aprobat Programul Operaţional Capital Uman 2014 — 2020 şi după ce toate detaliile tehnice vor fi rezolvate la Bruxelles, România va deconta de la Comisia Europeană banii pe care îi cheltuieşte în prezent.

Citeşte şi: Elena și Klaus – în opoziție vorbesc despre prosperitate, la guvernare aduc austeritate

Însă, dincolo de problema în sine a programului ”Locuri de muncă pentru tineret”, ceea ce Traian Băsescu uită să spună este că de la instalare actualul Executiv s-a preocupat constant de acest subiect. Astfel, în acest moment în România funcţionează mai multe programe puse pe picioare de actualul cabinet prin care se urmăreşte integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, ajutarea firmelor dispuse să îi angajeze sau sprijinirea tinerilor antreprenori.

De exemplu, prin subvenţionarea angajatorilor pentru a oferi un loc de muncă tinerilor absolvenţi, 2.777 şi-au găsit un loc de muncă, în timp ce alţi 46 au încheiat de contracte de ucenicie graţie unei scheme similare. În plus, 80.610 tineri au intrat în diverse programe de orientare şi consiliere profesională menite să îi ajute să îşi descopere şi să îşi dezvolte aptitudini utile pe piaţa muncii.

În ceea ce privește Schemele pilot "Garanția pentru Tineri", menite să îi sprijine pe tinerii sub 25 de ani care şi-au pierdut locul de muncă sau care nu au reuşit să se angajeze după terminarea studiilor, rezultatele sunt de asemenea importante. Până în acest moment, cele 27 de centre de garanții înființate au identificat 2.580 de tineri, cărora le-au fost furnizate pachete personalizate de măsuri active.

Toate aceste cifre demonstrează că, departe de a fi în situaţia disperată descrisă de Traian Băsescu, România reprezintă un model în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte modul în care tinerii sunt ajutaţi să îşi găsescă un loc de muncă. Graţie unor politici coerente gândite complementar şi menite să scadă şomajul în rândul acestei categorii, numărul tinerilor ocupați se ridică la 44.090, cifră care face din România o performeră în domeniu deşi programele din ţara noastră sunt de dată recentă. Astfel, dacă ele vor fi continuate şi îmbunătăţite există toate şansele ca ţara noastră să se numere printre puţinele state din UE unde şomajul în rândul tinerilor nu reprezintă o problemă importantă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ