Elena și Klaus – în opoziție vorbesc despre prosperitate, la guvernare aduc austeritate

| 15 sep, 2014

Traian Băsescu și oamenii săi, printre care Elena Udrea ocupă și în prezent un loc important, au fost adepții ideii că în criză principala problemă nu este dezvoltarea economică, ci deficitul bugetar.

Sâmbătă a avut loc reuniunea școlii de vară a PMP, eveniment la care a participat alături de Elena Udrea și președintele Traian Băsescu. Dacă discursul șefului statului a fost mai general, candidatul PMP la prezidențiale a încercat să își centreze mesajele în jurul problemelor tinerilor, neuitând însă să atace din toate puterile actualul executiv.

Din acest punct de vedere, poate cea mai reprezentativă declarație făcută de Elena Udrea a fost aceea conform căreia: "Este nevoie de un guvern care să vină cu soluții la problemele tinerilor. Sunt lucruri care se pot face, dacă îți propui, pentru asta e nevoie însă de oameni cu educație. De aceea, promisiunea pe care o fac tinerilor, prin voi, este ca viitorul guvern, imediat după ce Victor Ponta va pleca acasă va fi un guvern ocupat să aducă bani europeni pentru tineri. Va fi un guvern care va miza pe tineri și pe forța lor de a mișca România înainte".

Citeşte şi: Traian Băsescu și locurile de muncă. Remember guvernarea Boc

Desigur, toate aceste afirmații gratuite nu iau în considerare toate programele demarate și toate modificările de legislație pe care guvernul Ponta le-a făcut pentru a-i ajuta pe tineri și pentru a-i integra pe aceștia în piața muncii. În acest context, devine evidentă miza strict electorală a acestor mesaje făcute atât de nonșalant de Elena Udrea.

Însă, departe de a fi o apreciere singulară și adresată unei singure categorii socio-profesionale, în cazul de față tinerii, declarațiile Elenei Udrea fac parte dintr-o linie de discurs practicată nu doar de domnia sa, ci și de Klaus Iohannis și ACL. Pentru toți acești politicieni este foarte ușor să vorbească din opoziție despre cât de rău și incompetent este actualul executiv, mai ales că ei nu trebuie să facă nimic decât să dea din gură și să profereze atacuri la adresa Guvernului.

Acest discurs este de asemenea interesant și prin modul în care el contrastează cu practica efectivă a guvernării dreptei din România ultimilor ani. În fond, Traian Băsescu și oamenii săi, printre care Elena Udrea ocupă și în prezent un loc important, au fost adepții ideii că în criză principala problemă nu este dezvoltarea economică, ci deficitul bugetar. Pe cale de consecință, atunci când au fost obligați să găsescă soluții pentru ieșirea din recesiune, răspunsul a fost reprezentat de o politică dură de austeritate, în urma căreia consumul s-a prăbușit. Dacă nu ar fi venit guvernul Ponta, probabil că și în acest moment economia României ar fi șchiopătat în timp ce liderii dreptei ar fi vorbit despre binefacerile austerității.

Citeşte şi: Cum minte Băsescu când face campanie electorală

În schimb, actualul executiv a venit cu o altă viziune, în care interesul statului este în primul rând acela de a sprijinii dezvolatarea economică a României, nu de a balansa bugetul indiferent de costurile colaterale. Beneficiarii acestei reorientări de viziune politico-economică sunt desigur toți românii, al căror nivel de trai s-a îmbunătățit simțitor în ultimii doi ani.

Astfel, întrebarea pe care trebuie să ne o punem cu toții este ce vor face liderii dreptei în eventualitatea în care vor ajunge din nou la putere din moment ce niciunul dintre ei nu a dezavuat politica de austeritate dusă între 2010 și 2012. Din acest punct de vedere, devine evident că o revenire la putere a dreptei va însemna o revenire a politicii de austeritate din timpul guvernului Boc și din cauza căreia vor avea de suferit inclusiv tinerii pentru care Elena Udrea plânge atât de tare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ