SONDAJ: Nivel ridicat de susţinere populară pentru actuala putere

| 15 sep, 2014

Ultimul sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Adevărul în perioada 30 august – 4 septembrie oferă o multitudine de date legate de cum văd românii viitorul guvernării funcție de candidatul la președinție care va câștiga fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Sondajul Inscop a testat mai multe situații ipotetice și variante de prim-minștri, pornind de la declarațiile principalilor pretendenți la funcția prezidențială, Victor Ponta și Klaus Iohannis. Conform datelor culese, majoritatea respondenților (46,2%) valorizează pozitiv intenția exprimată de Victor Ponta de a nu desemna neapărat un premier din cadrul coaliției de guvernare. Detaliind variantele de răspuns, în cazul în care alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Victor Ponta din partea Alianței PSD-UNPR-PC, cei mai mulți dintre români (34,7%), susțin ipoteza unui premier tehnocrat, 26,4% indică varianta unui premier PSD, 21,3% înclină spre un premier din partea opoziției, în timp ce 17,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Citeşte şi: Sondaj Avangarde: Victor Ponta este pe primul loc în preferinţele bucureştenilor

Trecând la ipoteza în care Klaus Iohannis ar fi câștigătorul scrutinului prezidențial, 36,1% dintre respondenți consideră grșită intenția exprimată de candidatul ACL de a forța o redimensionare a majorității guvernamentale și a-l propune pe Cătălin Predoiu drept premier. Mai mult, dacă detaliem variantele de răspuns, opiniile se nuanțează. În cazul în care alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Klaus Iohannis, din partea Alianței Creștin Liberale, nu mai puțin de 30,9% dintre respondenți cred că Victor Ponta trebuie să rămână prim-ministru, 26,1% cred că ar fi nevoie de un premier tehnocrat, iar 19,7% cred noul premier ar trebui să fie Cătălin Predoiu din partea ACL – PNL-PDL. 23,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Citeşte şi: Sondaj INSCOP: Pe cine vor vota românii la alegerile prezidenţiale

Punând răspunsurile la cele două ipoteze față în față, dincolo de opțiunea evidentă a românilor pentru un premier tehnocrat, se constată că respondenții se raportează în continuare pozitiv, într-un număr foarte mare, la varianta ca actuala putere să rămână la guvernare, fie cu Victor Ponta prim-ministru, fie, dacă acesta ar câștiga alegerile, cu unul din partea PSD.

Altfel spus, românii sunt mulțumiți de modul în care a mers actuala guvernare, fapt care rezultă și din următorul calup de date furnizate de Inscop. Astfel, întrebați dacă România ar fi guvernată mai bine în ipoteza în care actualul guvern ar fi înlocuit de un alt guvern format de partidele din opoziție (Partidul Național Liberal, Partidul Democrat Liberal), nu mai puțin de 40,4% dintre cei chestionați au oferit un răspuns negativ. Doar 29% dintre respondenți spun că România ar fi mai bine guvernată, iar 30,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare, formând un grup solid al indecișilor sau persoanelor dezinteresate de subiect.

Citeşte şi: Sondaj INSCOP: 47,5% dintre români ar vota o femeie pentru funcţia de preşedinte

Așadar, sondajul ne oferă confirmarea clară că, deși ne aflăm la doi ani și jumătate de la preluarea guvernării, românii sunt mulțumiți de modul în care cabinetele conduse de Victor Ponta și-au făcut datoria. Ceea ce explică și motivul pentru care, în ciuda atacurilor lansate din toate părțile împotriva sa, Victor Ponta conduce în opțiunile de vot pentru prezidențiale la o distanță apreciabilă de competitorii săi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 sep, 2014
ion
SONDAJE MINCINOASE CA PE VREMEA RAPOSATULUI !!!!
MINCIUNI BOLSEVICE ! TIPIC NKVD-ULUI !
15 sep, 2014
ion
ZAU? ATUNCI DE CE ATATA DISPERAREEEEEEEEE???
TOV.MAZARE S-A ALES CU UN NOU DOSAR PENAL LA DNA PENTRU CA A INJURAT PROCURORII .... :))))

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ