Cum se vede Klaus Iohannis președinte

| 14 sep, 2014

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis, susţine că, în calitate de viitor preşedinte al României, va fi garantul consolidării Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi al respectării tuturor angajamentelor asumate de ţara noastră atât în plan bilateral, cât şi ca membru al NATO.

"Acest sfârşit de săptămână ne oferă prilejul de a marca un moment deosebit de important al politicii noastre externe şi de securitate, şi mă refer la împlinirea a trei ani de la adoptarea, la cel mai înalt nivel, la Washington D.C, a 'Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii', respectiv de la semnarea 'Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România'. Este şi un moment de bilanţ al relaţiei cu cel mai puternic aliat al României în planul securităţii naţionale, relaţie care s-a dezvoltat dinamic odată cu Parteneriatul Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, lansat în anul 1997, cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui american William J. Clinton. Cred cu tărie că acest parteneriat strategic, alături de calitatea de membru al NATO şi al Uniunii Europene, reprezintă, pentru România, elementul fundamental al politicii noastre externe şi al strategiei de stat în domeniul securităţii", afirmă Iohannis potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, AGERPRES. 
El subliniază că excelenta cooperare în plan militar şi la nivelul serviciilor de informaţii a reprezentat şi un factor de modernizare pentru structurile din sistemul de securitate naţională şi o oportunitate pentru creşterea nivelului de performanţă. 
"Umăr la umăr, militarii români şi americani au apărat şi apără împreună valorile lumii democratice, efort care nu de puţine ori a fost marcat şi de pierderi umane. Tuturor celor care au slujit sub drapel alături de prietenii noştri americani le mulţumesc şi le sunt profund recunoscător. În contextul actual, când ne confruntăm cu provocări în domeniul securităţii cum nu s-au mai înregistrat pe continent de la Războiul Rece, Estul Europei şi România au nevoie de mesaje ferme din partea SUA care să reitereze menţinerea garanţiilor de securitate pentru aliaţii din această parte a Europei. Salut faptul că Statele Unite ale Americii arată ferm şi clar că nu-şi părăsesc aliaţii din zonă, că sunt implicate acum mai mult ca oricând în a demonstra, împreună cu celelalte state NATO, că spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic, că nimeni nu poate reînvia politica sferelor de influenţă sau redesena graniţe. Tocmai de aceea, pentru România deciziile recentului summit NATO din Marea Britanie, la care SUA au avut o contribuţie decisivă, sunt atât de importante", a adăugat Iohannis. 
Preşedintele PNL, candidat la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, menţionează că "dimensiunea militară şi politică a parteneriatului nostru strategic cu SUA este excelentă, iar dimensiunea economică trebuie să devină la fel de dinamică". 
"Nu putem însă atinge acest obiectiv decât dacă România va avea un stat de drept puternic. Între mediul favorabil investiţiilor şi statul de drept există o legătură foarte strânsă. Este nevoie să avem instituţii puternice care să lupte împotriva corupţiei, pentru a arăta investitorilor că statul de drept funcţionează", arată Klaus Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ