Iohannis are un proiect – să joace tenis cu Băsescu

| 12 sep, 2014

Insistența ACL pentru o comisie care să ancheteze fumigena lansată pe piață de Traian Băsescu este cel puțin suspectă. Atât timp cât șeful statului nu aduce probe concrete, a chema serviciile secrete să dea din nou explicații pe un subiect deja clarificat poate fi chiar periculos.

Pentru cine credea că, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, dezbaterea publică va începe să fie dominată de teme seriose, ultimele zile au reprezentat o cruntă dezamăgire. Nici nu s-a încheiat bine scandalul politic legat de nominalizarea Corinei Crețu și de modul în care tripleta Iohannis-Blaga-Băsescu a încercat să saboteze obținerea de către România a unui comisariat cât mai important, că opoziția s-a lansat într-o nouă bătălie, de această dată cu totul secundară față de interesele reale ale românilor.

Și de această dată însă, instigatorul este Traian Băsescu. Invitat la postul său de suflet, B1TV, președintele a făcut din nou referire la necesitatea ca prezidențiabilii să își updateze CV-urile, adăugând ”Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, (…), dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi”.

Citeşte şi: Ce riscă Traian Băsescu pentru dezvăluirea informaţiei despre ofiţerul acoperit: 7 ani de închisoare

Bombița aruncată de președinte a stârnit, așa cum era și firesc o seamă de speculații legate de cine ar fi fost candidatul sau candidații la care Băsescu a făcut referire. În mod normal însă, tema ar fi trebuit să dispară deja din atenția mass-media de vreme ce nu existau niciun fel de date concrete care să susțină afirmațiile făcute de șeful statului.

Și atunci a intervenit ACL. Chipurile, pentru a risipi orice suspiciune care ar fi putut plana asupra lui Klaus Iohannis, grupurile parlamentare ale PNL și PDL din Camera Deputaților au anunțat că vor solicita o comisie de anchetă care să investigheze afirmațiile președintelui.

Ajunși în acest punct, este intersant de observat că, nu mai departe de acum câteva luni de zile, subiectul ofițerilor acoperiți s-a aflat pe agenda Comisiei comune de supraveghere a activității SRI, fără să se ajungă la concluzia că ar fi existat vreo încălcare a legii. Mai mult, chiar în aceeași zi în care ACL solicita comisie de anchetă, șeful SRI a negat din nou vehement într-un interviu public că ar exista asemenea persoane infiltrate în politica românească.

În aceste condiții, insistența ACL pentru o comisie care să ancheteze fumigena lansată pe piață de Traian Băsescu este cel puțin suspectă. Atât timp cât șeful statului nu aduce probe concrete, a chema serviciile secrete să dea din nou explicații pe un subiect deja clarificat poate fi chiar periculos. Fiindcă un asemenea demers riscă să pună la îndoială credibilitatea unor instituții care, acum mai multe decât oricând, trebuie să funcționeze la capacitate maximă ținând cont de amenințările generate de criza din Ucraina la adresa siguranței naționale a României.

Citeşte şi: Victor Ponta: E evident că nu la mine se referea domnul Băsescu când vorbea despre ofiţerul sub acoperire

Sigur, o explicație pentru demersul ACL ar putea fi că în fapt Iohannis se apără de speculații. Dar, o comisie de anchetă, tocmai fiindcă se referă la zona siguranței naționale, nu ar putea să își desfășoare audierile public, ceea ce înseamnă că un asemenea raționament cade.

Și atunci nu mai există decât o singură variantă care ne permite să explicăm promptitudinea cu care ACL a reacționat și a amplificat o serie de afirmații care, până la dovezi concrete, nu pot fi considerate altceva decât simple ”bârfe”. Fumigena pasată de Traian Băsescu le permite să abată atenția publică de la gafele, minciunile și totala lipsă de proiect cu care candidatul lor la prezidențiale se prezintă în fața românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ