Iohannis şi Udrea – “cununaţi” oficial de naşii populari

| 12 sep, 2014

Dincolo de intrarea PNL în rândurile PPE, tot joi s-a decis şi primirea PMP în rândul popularilor europeni, decizie extrem de interesantă dacă avem în vedere dinamica politică din România şi condiţiile acestei aderări.

De la ruperea USL, alunecarea PNL-ului înspre PDL a reprezentat poate cea mai mare decepţie din politica românească, mai ales pentru electoratul liberal, care în 2012 a votat pentru înlăturarea de la putere a lui Traian Băsescu şi a oamenilor loiali lui. Departe de a fi o reeditare a Alianţei DA, noua construcţie de dreapta reprezintă ceva complet nou, mai ales dacă avem în vedere că PNL-ul a trecut în paralel de la doctrina liberală la cea populară.

În acest context, joi după-amiaza, Adunarea Politică a Partidului Popular European a aprobat cooptarea PNL, care astfel îşi încheie drumul început încă de dinainte de europarlamentare, dar anunţat oficial a doua zi după alegerile pentru PE. Însă, dincolo de intrarea PNL în rândurile PPE, tot joi s-a decis şi primirea PMP în rândul popularilor europeni, decizie extrem de interesantă dacă avem în vedere dinamica politică din România şi condiţiile acestei aderări. Astfel, merită să analizăm cu atenţie declaraţia făcută de Anca Boagiu în calitate de vice-preşedinte al PPE, ea anunţând că: "Astăzi, Adunarea Politică a PPE a votat cooptarea atât a PNL, cât şi a PMP în PPE, ceea ce încununează efortul făcut de PDL. Este un moment aşteptat pentru unificarea dreptei. PPE susţine democraţia şi a acceptat PMP cerându-le clar să spună ce vor face în al doilea tur de scrutin astfel încât PPE să aibă garanţia că proiectul unificării dreptei va fi dus până la capăt"

Admiţând pentru moment că în plan intern există o ruptură între PDL-PNL, pe o parte, şi PMP, de cealaltă parte, atunci intrarea partidului doamnei Udrea în PPE ar fi fost un pic mai problematică, în ciuda sprijinului lui Traian Băsescu. În fond, PDL-ul care public s-a disociat de Traian Băsescu şi de Elena Udrea era până joi cel mai mare partid de dreapta din România şi principalul reprezentant al PPE în România. În ciuda acestui fapt, intrarea Mişcării Populare din România în rândul popularilor europeni a avut exact acelaşi parcurs ca şi PNL, fiind un proces desfăşurat fără probleme.

Citeşte şi: Elena Udrea şi Klaus Iohannis anunţă cum vor să facă împreună Guvernul

La fel de ciudată este şi atitudinea conducerii PPE faţă de situaţia politică din ţara noastră, liderii populari părând extrem de interesaţi de cum se comportă partidele de dreapta din opoziţie. Din declaraţia Ancăi Boagiu reiese clar că PPE este interesat de ce vor face aceste formaţiuni în alegeri, în ciuda faptului că, teoretic, între ele există animozităţi. Dacă mai adăugăm şi lipsa oricărei menţiuni despre UDMR, la rândul său membru al PPE, în ceea ce priveşte această unificare a dreptei atunci imaginea începe să devină din ce în ce mai clară.

În final, este evident că modul în care PPE-ul a oficializat primire PNL şi PMP nu face decât să demonstreze că dreapta din România se pregăteşte în acest moment să devină un singur mare bloc, indiferent dacă va lua forma unui partid unui de dreapta sau al unei mari alianţe. Cu ajutorul popularilor europeni, ne aflăm aproape de unificarea dreptei din ţara noastră, nu în formula în care încearcă să ne convingă Klaus Iohannis şi Vasile Blaga că se va realiza, ci sub atenta coordonare mai mult sau mai puţin făţişă a lui Traian Băsescu. Astfel, cu ajutorul prietenilor său de la Bruxelles, şeful statului este aproape a-şi îndeplini visul politic din ultimul deceniu, şi anume absorbţia PNL-ului de către PDL într-un singur mare partid de dreapta pe care să îl controleze mai mult sau mai puţin pe faţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ