Românii vor miniştri tehnocraţi

| 15 sep, 2014

Câştigarea competitiţei prezidenţiale de către Victor Ponta ar reprezenta o garanţie că viitorul guvern va continua pe aceeaşi linie, promovând specialişti tineri, cu studii şi expertiză, care vor lucra în interesul ţării şi al românilor.

În cei aproape 25 de ani de la Revoluţia din 1989, la conducerea României s-au succedat numeroase guverne, cu mandate mai lungi sau mai scurte. Deşi majoritatea cabinetelor au avut coloratură politică, au existat câteva situaţii când şefii Executivelor au fost tehnocraţi, cel mai cunoscut exemplu în acest sens fiind guvernul coordonat de către actualul guvernator BNR, Mugur Isărescu.

În condiţiile în care tabloul politic din România este unul destul de complicat, cu un scrutin prezidenţial la mijlocul unui ciclu parlamentar, Inscop Research a testat opţiunile românilor cu privire la dinamica la nivelul Guvernului, în ipoteza în care actualul premier va ajunge preşedinte al României.

Citeşte şi: SONDAJ: Nivel ridicat de susţinere populară pentru actuala putere

Pornind de la afirmaţia de dată recentă a lui Victor Ponta, care susţinea varianta unui prim-ministru neafiliat majorității în cazul în care el va fi votat preşedinte, cei mai mulţi dintre români (46,2%) au considerat că o astfel de opţiune ar fi o decizie bună, în timp ce numai 23,5% dintre respondenţi ar considera-o o decizie greşită. Mai departe, în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi câștigate de Victor Ponta din partea Alianței PSD-UNPR-PC, cei mai mulți dintre români (34,7%), susțin ipoteza unui premier tehnocrat, 26,4% indică varianta unui premier PSD, 21,3% înclină spre un premier din partea opoziției, în timp ce 17,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Opţiunea majoritară a românilor pentru un premier tehnocrat nu este desigur întâmplătoare. Ea este, pe de o parte, expresia unei nevoi de echilibru, în condiţiile în care un Executiv condus de un prim-ministru tehnocrat şi compus din miniştri tehnocraţi ar asigura o contrapondere importanată în arhitectura instituţională, ţinând cont că am avea un preşedinte social-democrat şi, pentru încă cel puţin doi ani, o majoritate parlamentară de stânga, coagulată în jurul PSD. Pe de altă parte, încrederea românilor faţă de un prim-ministru tehnocrat rezidă şi în imaginea bună a specialiştilor în percepţia românilor. Astfel, în clasamentul personalităţilor care ar putea îndeplini funcţia de prim-ministru dacă Victor Ponta câştigă prezidenţialele, patru din şase nume sunt tehnocraţi – Mugur Isărescu, George Maior, Mihai Tănăsescu şi Florin Georgescu.

Citeşte şi: A doua unire a românilor – viziunea cheie a candidatului Victor Ponta

Deşi discuţia despre guvernele de tehnocraţi nu este nouă – ipoteza celor 15.000 de specialişti propuşi în vremea CDR fiind probabil cea mai notorie în acest sens – cel care a promovat cu adevărat tineri tehnocraţi în cabinetul său este Victor Ponta. Ioana Petrescu la Finanţe, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene, Gabriela Szabo la Tineret şi Sport sau Răzvan Nicolescu ministru delegat pentru Energie sunt doar câteva dintre numele promovate de premierul Ponta în funcţii de mare responsabilitate în Guvernul României.

În altă ordine de idei, câştigarea competitiţei prezidenţiale de către Victor Ponta ar reprezenta o garanţie că viitorul guvern va continua pe aceeaşi linie, promovând specialişti tineri, cu studii şi expertiză, care vor lucra în interesul ţării şi al românilor. Fiindcă doar a susţine verbal promovarea tinerilor nu este suficient, ci este nevoie ca ei să fie învestiţi cu încredere şi să fie valorificaţi la justa lor valoare, aici, în România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ