Harta electorală a României. Cum trebuie să arate campania electorală în funcţie de repartizarea urban/rural a alegătorilor

| 05 aug, 14:04

Autoritatea Electorală Permanentă a contabilizat 18.276.285 de români cu drept de vot, care au domiciliu sau reşedinţă în ţară. Cifrele sunt actualizate pentru data de 4 august, iar variaţia faţă de raportarea precedentă, 13 iulie, este de 6.768 de votanţi în plus. Obiectiv.info vă prezintă structura electoratului român pe categorii de vârstă, sex şi mediu (urban, rural).

Numărul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 4 august 2015 este de 18.276.285, cu 6.768 mai mulți față de ultima informare făcută de Autoritatea Electorală Permanentă pe 13 iulie 2015, când numărul alegătorilor înscriși era de 18.269.517.

Potrivit legii, cetăţenii cu drept de vot sunt trecuţi în Registrul electoral, un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare.

Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară, iar datele pentru actualizare sunt furnizate de primarii de localităţi.

Obiectiv.info a analizat cifrele prezentate de AEP şi vă prezintă o radiografie a electoratului român, pe categorii de vârstă, sex şi mediu de provenienţă.

Bărbaţi vs femei, urban vs rural

Dintre cei 18.276.285 de alegători, 8.812.743 sunt bărbaţi şi 9.463.542 femei (cu 650.799 mai multe decât bărbaţi).

În privinţa mediului de provenienţă, 10.520.058 sunt din mediul urban, iar 7.756.227 din rural (cu 2.763.831 mai puţini decât la oraş).

Acesta este un indicator important pentru felul în care partidele trebuie să-şi facă strategia de campanie, având în vedere diferenţele de mentalitate şi educaţie între urban şi rural, înclinaţia naturală a fiecărui mediu spre stânga sau spre dreapta etc.

E lesne de observat că, dacă în urmă nu cu mulţi ani, distribuţia populaţiei în mediul urban şi rural era aproape uniformă (50%-50%), acum avem un dezechilibru vizibil între cele două medii, cu un avantaj de 2,75 milioane de alegători în favoarea urbanului faţă de rural. Acest lucru se datorează în principal migraţiei populaţiei rurale către oraş şi, mai ales, către străinătate, în căutarea unui loc de muncă.

Categorii de vârstă

Pe categorii de vârstă, situaţia votanţilor din România stă astfel:

18-34 ani: 5.150.670 alegători

35-49 ani: 5.539.279 alegători

50-64 ani: 4.113.888 alegători

65+ ani: 3.472.448 alegători

La categoriile apte de muncă, de la 18 la 64 de ani, se observă diferenţe notabile între votanţii de la oraş şi cei de la ţară, mult mai puţini fiind cei din mediul rural, pe fiecare subcategorie (vezi tabel). Aceasta întăreşte ideea că cei apţi de muncă au migrat înspre oraş sau spre alte ţări pentru un trai mai bun. La categoria 65+ ani, distribuţia votanţilor pe urban / rural este uniformă, cu 1,7 milioane de alegători fiecare.

Se mai evidenţiază statistic un lucru cunoscut, anume acela că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. La categoria 65+ ani, Registrul Electoral numără 2 milioane de femei şi doar 1,4 milioane de bărbaţi (vezi tabel).

AICI puteţi consulta tabelul cu numărul de alegători pe fiecare localitate din ţară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 aug, 17:30
Ana
Nu sta
Oferim lucru pe internet. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii la email [email protected]
05 aug, 20:33
nicoleta
oferta
Merita testat! De ce merita sa testezi si tu acest sistem prin care sa ajungi mai usor la castiguri suplimentare? Pentru ca activitatea e foarte simpla, o desfasori in timpul liber si nu ai nicio obligatie. . Aceasta este o sansa pentru persoane hotarate si extrem de serioase, doritoare de castiguri suplimentare si rapide. Totul e mai usor decat crezi! Iti trimit mai multe informatii dupa ce imi ceri detalii la adresa de email: [email protected]
05 aug, 18:38
maria
oferta de lucru
Ce tie nu-ti place,altuia nu-i face! Mie nu-mi plac mincinosii,teparii,oameni care incearca sa faca bani ,distrugandu-i pe altii si,tocmai din aceasta cauza, am ales sa lucrez intr-un proiect cu oameni exceptionali,romani seriosi si cu intiativa,oameni care vor sa arate ca si noi putem daca vrem! . Daca si tu esti la fel,alatura-te echipei nostre!
Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi.
Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi
Cerinte:
- cunostinte minime PC
- necesar calculator
- conexiune internet
- rabdare
- seriozitate
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati cu noi.
Program part-time.
Pt informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa [email protected]
Oferim si solicitam seriozitate!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ