Și totuși, care este proiectul lui Iohannis pentru România?

| 28 noi, 2014

Klaus Iohannis este președintele ales al României de două săptămâni, dar viziunea sa e la fel de necunoscută ca înainte de intrarea în campanie. Iohannis menține totul la nivel discursiv, iar până în acest moment nu a reușit să iasă din logica de campanie și să propună o direcție concretă.

Mai mult decât atât, neamțul pare că profită de timpul rămas până la investire pentru a trasa directive și a face ordine în partidul pe care îl lasă în urmă, nicidecum să se pregătească să intre în pâine imediat după ocuparea fotoliului prezidențial.

Statul de drept și asigurarea independenței justiției, una dintre temele principale de campanie ale președintelui ales, care, însă, nu-și găsește un echivalent în viața reală prin lipsa unei propuneri, acțiuni concrete în acest sens. Așa cum menționa astăzi și fostul peședinte liberal Crin Antonescu „statul de drept și combaterea corupției nu sunt apanajul Dreptei. Și un partid de stânga democratic apără statul de drept, vrea să fie condamnați corupții și nu-i întreține”. Prin urmare, Iohannis trebuie să înțeleagă că nu este suficient doar să propovaduiești aceste lucruri. Politica externă, una dintre cele mai importante responsabilități ale șefului statului, dar o vulnerabilitate mare a președintelui ales, lucru care s-a putut observa și pe durata campaniei prezidențiale, rămâne la același nivel discursiv. Klaus Iohannis repetă obsesiv că politica externă trebuie să se bazeze pe cei trei piloni – NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA – dar nimic dincolo de asta. Rămâne de văzut ce mesaj va transmite cu ocazia vizitei în Republica Moldova, mai ales în condițiile în care poziționarea sa fața de Rusia nu este neapărat una constantă.

Educația, un alt domeniu pentru care președintele ales a arătat un interes major încă din momentul lansării candidaturii, a rămas în ceață, Klaus Iohannis renunțând cu totul, părcă, de a mai încerca să mai propună acțiuni concrete de reformă a sistemului de învățământ. Nici la capitolul Sănătate președintele ales nu stă foarte bine, iar aceeași situație se aplică și în ceea ce privește Economia – de reducerea TVA, de exemplu, președintele ales nu mai spune nimic din momentul anunțării rezultatelor.

Practic, faptul că a devenit președintele ales nu a schimbat cu nimic faptul că Iohannis încă nu este în măsură să explice în ce constă și ce presupune proiectul său pentru România. Imdeiat după ce euforia și beția puterii va trece, Iohannis va fi nevoit să demonstreze că este în stare să propună românilor o viziune viabilă și fezabilă pentru țară.

Tag-uri: Klaus Iohannis, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

15 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 2014
Florina Inel
osanale,osanale....
In fine, teatrul și cinematografia românească au fost reprezentate de Florina Cercel, care a ținut să transmită poate cel mai personal mesaj. Marea actriță a dorit astfel să îi spună premierului că „Domnule Ponta, v-am cunoscut prima dată acum 16 ani când va ocupaţi de tineretul pesedist, iar când am dat mâna cu dumneavoastră pentru prima dată m-am simţit brusc foarte bine. Fiind actriţa, sunt senzitivă şi simt aura oamenilor. M-a impresionat fizicul dumneavoastră sportiv”.
28 noi, 2014
Sincer
Corect
o citez pe Eny:
are un proiect?! wow..când l-a conceput, ca inainte de alegeri n-a spus nimic decat, aaaa..cronometru..diaspora (dar habar n-avea de nimic de acolo)..medicamente
ADEVARAT!
28 noi, 2014
anonim
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d
28 noi, 2014
Eny
chiar
are un proiect?! wow..când l-a conceput, ca inainte de alegeri n-a spus nimic decat, aaaa..cronometru..diaspora (dar habar n-avea de nimic de acolo)..medicamente
28 noi, 2014
cantautor
practic ,primul proiect al lui Iohannis s-a realizat:54-46
urmeaza,pas cu pas si celelalte...
dar ce parere ai de proiectul comun Ponta-Ghita-iliescu-Sova-Vanghelie-Geoana?
asa e ca este dragut?
28 noi, 2014
Paula Aparaschivei
Rizea a avut o reacție caustică și după ce Cătălin Ivan l-a criticat pe deputatul Sebastian Ghiță pentru că a cerut retragerea lui Ion Iliescu.

"Mi se pare o foarte mare neobrăzare să alegi să vii într-un partid si să nu-i respecți istoria (...) Nu poți, tu, Sebastian Ghiță, să vii de la firma ta particulară și să te crezi la birou. De astăzi cred că va fi și mai antipatic în partid Sebastian Ghiță", a spus Ivan.
28 noi, 2014
Ludwig
KJ este de tot rasul
KJ este un presedinte de paie cum a fost si constantinescu. L-a votat lumea ca sa nu ofere psd-ului toata puterea, atat...
28 noi, 2014
Dan Slugarescu
Hamlet sau ........?
Senatoarea Cristiana Anghel (Partidul Conservator), fosta invatatoare intrata in atentia publicului dupa ce a facut greva foamei, a declarat, pentru Gandul, ca s-a facut prea mult "tam-tam" pe tema imunitatii parlamentarilor, ea sustinand ca, de fapt, nu este vorba despre imunitate, ci despre "inviolabilitate": "Ganditi-va ca senatorii nu ar avea acest statut si - prin absurd - cei din DNA ar innebuni si ar hotari ca intr-o saptamana sa aresteze 200 de parlamentari fara sa mai aiba nevoie de avizul nostru. S-ar schimba, pur si simplu, echilibrul politic doar pentru ca niste oameni vor sa faca lucrul acesta?", a declarat Cristiana Anghel pentru Gandul. De asemenea, fosta invatatoare grevista si-a exprimat nemultumirea pentru faptul ca o parte dintre senatori sunt nevoiti sa circule cu taxi-ul: "Dumneavoastra vi se pare normal sa mergem cu taxiul?" se intreaba Cristiana Anghel.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ