Și totuși, care este proiectul lui Iohannis pentru România?

| 28 noi, 2014

Klaus Iohannis este președintele ales al României de două săptămâni, dar viziunea sa e la fel de necunoscută ca înainte de intrarea în campanie. Iohannis menține totul la nivel discursiv, iar până în acest moment nu a reușit să iasă din logica de campanie și să propună o direcție concretă.

Mai mult decât atât, neamțul pare că profită de timpul rămas până la investire pentru a trasa directive și a face ordine în partidul pe care îl lasă în urmă, nicidecum să se pregătească să intre în pâine imediat după ocuparea fotoliului prezidențial.

Statul de drept și asigurarea independenței justiției, una dintre temele principale de campanie ale președintelui ales, care, însă, nu-și găsește un echivalent în viața reală prin lipsa unei propuneri, acțiuni concrete în acest sens. Așa cum menționa astăzi și fostul peședinte liberal Crin Antonescu „statul de drept și combaterea corupției nu sunt apanajul Dreptei. Și un partid de stânga democratic apără statul de drept, vrea să fie condamnați corupții și nu-i întreține”. Prin urmare, Iohannis trebuie să înțeleagă că nu este suficient doar să propovaduiești aceste lucruri. Politica externă, una dintre cele mai importante responsabilități ale șefului statului, dar o vulnerabilitate mare a președintelui ales, lucru care s-a putut observa și pe durata campaniei prezidențiale, rămâne la același nivel discursiv. Klaus Iohannis repetă obsesiv că politica externă trebuie să se bazeze pe cei trei piloni – NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA – dar nimic dincolo de asta. Rămâne de văzut ce mesaj va transmite cu ocazia vizitei în Republica Moldova, mai ales în condițiile în care poziționarea sa fața de Rusia nu este neapărat una constantă.

Educația, un alt domeniu pentru care președintele ales a arătat un interes major încă din momentul lansării candidaturii, a rămas în ceață, Klaus Iohannis renunțând cu totul, părcă, de a mai încerca să mai propună acțiuni concrete de reformă a sistemului de învățământ. Nici la capitolul Sănătate președintele ales nu stă foarte bine, iar aceeași situație se aplică și în ceea ce privește Economia – de reducerea TVA, de exemplu, președintele ales nu mai spune nimic din momentul anunțării rezultatelor.

Practic, faptul că a devenit președintele ales nu a schimbat cu nimic faptul că Iohannis încă nu este în măsură să explice în ce constă și ce presupune proiectul său pentru România. Imdeiat după ce euforia și beția puterii va trece, Iohannis va fi nevoit să demonstreze că este în stare să propună românilor o viziune viabilă și fezabilă pentru țară.

Tag-uri: Klaus Iohannis, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

15 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ