Iliescu: E monoton, plictisitor ca, de câte ori cuiva nu-i plac ochii mei, să aud placa: bolşevicul

| 22 mai, 18:58

Fostul preşedinte Ion Iliescu scrie, pe blogul personal, că ceea ce este România azi este "operă colectivă" şi că "ţapii ispăşitori nu ţin de foame", el arătând că e "monoton, şi până la urmă plictisitor" ca, de câte ori cuiva nu-i plac ochii săi, să audă "aceeaşi placă: «Ion Iliescu, bolşevicul!»".

"Acesta nu este un pamflet! Nu mi-am propus să fac concurenţă nimănui. Este însă monoton, şi până la urmă plictisitor ca, de fiecare dată când cuiva nu-i plac ochii mei, să aud aceeaşi placă: «Ion Iliescu bolşevicul!» De ce doar «bolşevicul»? De ce nu şi «comunistul»? Sună mai fioros bolşevismul? E doar un cuvânt, şi nici măcar de rău nu e! Cuvântul rusesc (больше) înseamnă "mai mult", "mai mare". În engleză, spre exemplu, pentru o perioadă de timp "bolşevic" a fost tradus ca "maximalist". Adică radical. Ceea ce, trebuie să recunosc, nu mi se potriveşte! Nu sunt un radical. Dimpotrivă. Mereu mi s-a reproşat că gândesc prea mult, că sunt prea moale, că nu iau lucrurile în mână, că nu tai în carne vie! Mulţumesc! «Chirurgia» asta nu este de mine! Eu cred în democraţie, care e operă colectivă. Cu autori anonimi!", scrie Iliescu pe blogul personal, într-o postare intitulată "Eu, «bolşevicul»!".

"Şi cu toate astea pentru unii sunt un bolşevic! Fie! Dar sunt «bolşevic» pe banii mei, câtă vreme şi din taxele plătite de mine sunt înjurat cu sârg, pe acest motiv, la televiziunea publică, de tot felul de indivizi, care fac apologia capitalismului pur şi dur, în timp ce trăiesc din bani publici. Şi trăiesc foarte bine, să nu le fie de deochi! Dacă şi cei de la televiziunile private, care mă înjură tot pe motiv de «bolşevism», şi-ar plăti datoriile către stat, din care s-ar putea finanţa programele sociale, m-aş fi împăcat cu soarta: o fac pentru o cauză nobilă, servesc interesul public. Dar cum n-o fac, pot să mă gândesc că altele sunt motivele «radicalismului» lor. Şi sunt oricum, numai nobile, nu", continuă el.

Potrivit lui Iliescu, "un discurs aproape fascist ocupă spaţiul dezbaterii publice". "Discurs care este produsul unei ignoranţe de nimic scuzabilă. Nu ne place felul în care arată societatea noastră astăzi? Atunci s-o schimbăm! Dar nu lipind etichete unora sau altora o vom face. Etichetele nu explică nimic, nu rezolvă nimic", adaugă el.

Iliescu mai scrie cum în trecut a arătat "pericolele lui «restitutio in integrum»", lucru pentru care a fost etichetat drept "bolşevic" care nu ar vrea "să dea înapoi casele furate de ai lui", el de fapt opunându-se "jafului premeditat".

"Acelaşi cor de bocitoare plătite mă înjura şi când atrăgeam atenţia asupra pericolului reprezentat de destructurarea sistemului de administrare a fondului forestier. «Bolşevicul de Iliescu nu vrea să ne dea pădurile înapoi!» Acum plângem după păduri, şi admirăm munţii cheliţi de vegetaţie!", mai notează el.

"Să amintesc şi de pledoaria mea pentru păstrarea unui sector public semnificativ în economie, mai ales în sectorul bancar, în energie şi în alte zone, monopol natural. «Bolşevicul de Iliescu, nu vrea capitalism!» Acum avem capitalism. Şi nu ne place? Parcă ieri a fost ieri momentul în care eram apostrofat chiar şi de muncitori şi de sindicate, care vroiau musai privatizarea fabricii lor, spre pildă. Fabrică luată de un capitalist de bine, rasă de pe faţa pământului, şi transformată, ca multe altele, în afacere imobiliară. Dar nimeni nu-i vinovat, în afară de «bolşevicul» de Iliescu! Care nu vrea privatizare!", mai scrie fostul preşedinte.

"Ca şi democraţia, şi ceea ce este România azi e operă colectivă. Regret s-o spun: ţapii ispăşitori nu ţin de foame! Deciziile nu le-am luat eu singur. Am avut şi avem un Parlament, am avut şi avem partide, avem societate civilă, suntem liberi să ne informăm. Deciziile au fost luate în comun. În democraţie majoritatea decide. Şi îşi asumă consecinţele deciziilor. Democraţia nu există fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Eu, «bolşevicul», aşa văd lucrurile. Dar poate greşesc. Poate democraţia este despre altceva. Poate este despre cei puţini care profită, şi foarte mulţi care plătesc pentru a le face profitul mare. Dar, cum spuneam, eu nu aşa văd lucrurile. Şi nici nu le pot accepta aşa, oricum aş fi etichetat", conchide Iliescu.

Tag-uri: bolsevic, ion iliescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ