Ion Iliescu: Suleyman Demirel, o personalitate care a marcat istoria recentă a Turciei

| 17 iun, 16:31

Suleyman Demirel reprezintă una dintre cele mai importante personalități politice care a marcat istoria recentă a Turciei, a afirmat miercuri fostul președinte Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD.

"Am aflat cu tristețe și profund regret vestea morții lui Suleyman Demirel, una dintre cele mai importante personalități politice ale Turciei contemporane, care a marcat istoria recentă a Republicii Turcia. Președinte, premier, lider de partid, Suleyman Demirel și-a pus amprenta asupra instituțiilor statului turc. A fost un adept consecvent al deschiderii țării spre Europa, a gândit și a lucrat pentru a da Turciei un statut de lider regional, mai ales prin dezvoltare economică și socială. Ca prim ministru, a promovat proiecte importante de infrastructură, precum Barajul Keban, primul pod peste strâmtoarea Bosfor, conducte de transport al petrolului. A avut o abordare pragmatică a acestor probleme, pragmatism care venea din formația sa de inginer", afirmă Ion Iliescu, miercuri, într-o postare pe blog.

El a reamintit că, deși a fost înlăturat de la putere de două ori prin lovituri de stat militare, Suleyman Demirel nu a renunțat la politică și a luptat pentru a păstra Turcia drept un stat democratic și, revenit în viața publică, după o perioadă de interdicție, a fost reales premier și apoi președinte al Republicii.

Citeşte şi: Viitor NEGRU pentru ION ILIESCU. Scenariul care zguduie România!

"L-am cunoscut bine, pot spune că ne-a legat o relație de prietenie. A fost un bun și loial prieten al României. Împreună am pus în practică proiectul Cooperării Economice la Marea Neagră, într-un moment tulbure pentru Europa, marcat de destrămarea Iugoslaviei și a fostei URSS. Am continuat să conlucrăm și după terminarea mandatului său de președinte, dar și al meu, în cadrul 'Fundației Marmara', o adevărată instituție a Turciei contemporane. A fost un lider politic iubit și respectat, pentru că, dincolo de orice, i-a păsat de oameni și a lucrat pentru binele lor. I se spunea, cu afecțiune, 'Păstorul Sulu' și 'Tata'. Avea simțul umorului și un acut simț al responsabilității. Îi voi păstra o vie amintire", conchide fostul șef de stat.

Fostul președinte și prim-ministru al Turciei, Suleyman Demirel, una din figurile de primă mărime de pe scena politică turcă timp de mai mult de o jumătate de secol, a decedat miercuri, într-un spital din Ankara, la vârsta de 90 de ani, relatează AFP, citând agenția de presă turcă Anadolu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iun, 12:34
part time
LOCURI SIGURE DE MUNCA
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email :[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ