Ion Iliescu: NU am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României

| 27 apr, 12:54

Fostul președinte Ion Iliescu a afirmat luni că nu a confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României într-un interviu acordat publicației germane "Der Spiegel".

"Sunt neplăcut surprins de modul în care se reflectă și mai ales se comentează afirmațiile pe care le-am făcut într-un interviu acordat publicației germane 'Der Spiegel'. Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie. Știind ceea ce aprobasem — acordarea unui sediu pentru reprezentanța CIA în România — justifică faptul că, în toți acești ani, am negat existența unei închisori CIA pe teritoriul României. Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest — firesc între parteneri și aliați — drept o formă de a 'mitui' partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO. Aprobarea a fost dată, din câte știu, DUPĂ ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii țării noastre în Alianța Nord-Atlantică", a spus Iliescu într-o postare pe blog.

Potrivit președintelui de onoare al PSD, admiterea în NATO este rezultatul firesc al reformelor politice și militare operate după 1989 și a avut un șir de costuri "pe care le-am acceptat, pentru că beneficiile apartenenței noastre la NATO întrec cu mult costurile".

Citeşte şi: George Maior îl CONTRAZICE pe Ion Iliescu în privinţa CIA: Nu au existat asemenea centre speciale

"Iar acum vedem cu adevărat că atunci am făcut o alegere corectă, care ne asigură securitatea, într-un context internațional complicat și extrem de periculos. Cooperarea pe multiple planuri între București și Washington s-a accentuat și consolidat în ultimii 15 ani, lucru recunoscut și continuat de președinții și guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea României. Ne-am asumat niște angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Băsescu sau ale noului președinte, Klaus Iohannis. Sunt ale României, sunt în logica servirii intereselor României. Revin și spun: pentru toate există un cost. SUA și-au asumat lupta împotriva terorismului. Această luptă a avut și are niște costuri, umane și materiale. Costuri pe care le-am cunoscut și noi, în angajamentul nostru în Irak și Afganistan. Nu trebuia să ni le asumăm? Nu trebuia să respectăm regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?", a spus Ion Iliescu.

În opinia fostului șef al statului, este "ridicolă și mai ales degradantă pentru România, periculoasă pentru interesele ei", afirmația că declarația lui face 'jocul rușilor'.

"După aceeași logică, raportul prezentat la începutul anului în Congresul SUA, raport extrem de critic față de CIA și de tehnicile sale de interogare, face, la rândul lui, jocul rușilor. Vi se pare că se poate spune așa ceva, fără a cădea în ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concretă a tăriei unei democrații, care, atunci când este nevoie, își asumă erorile și face astfel încât ele să nu se mai repete, iar legea să fie respectată. Dacă în facilitățile CIA din România, din acei ani, s-au petrecut încălcări ale regulilor, este datoria părții americane să spună acest lucru, și să procedeze în consecință. România nu poate să nu-și asume faptul că a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici până a spune că știam ce se întâmplă acolo, că știam despre eventualele acte de tortură și de cruzime, este drum lung. Eu refuz să merg pe acest drum", a adăugat Iliescu.

"Oricât ar părea de ciudat celor care cred că au mai găsit un motiv de răfuială cu Ion Iliescu, afirmațiile mele sunt o dovadă că România are tăria de a-și asuma responsabilitățile care îi revin, și în bine, și în mai puțin bine. Am învățat, sper, cu toții, lecția acestei întâmplări, și de acum înainte vom acționa în consecință. Sper că vom învăța și să vorbim aceeași limbă când este vorba despre România și despre interesele ei. Și dacă ceva face jocul adversarilor României, acel ceva este suma dezbinărilor noastre, abordărilor politicianiste, tratarea conflictuală a tuturor subiectelor", a continuat fostul președinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ