Preşedintele APCE cere o anchetă serioasă după afirmaţiile lui Ion Iliescu privind închisoarea CIA

| 25 apr, 11:45

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, salută afirmaţia fostului preşedinte Ion Iliescu privind prezenţa unui centru CIA în România şi cere autorităţilor române să efectueze o investigaţie serioasă, informează un comunicat al APCE.

"Într-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul preşedinte român Ion Iliescu a recunoscut că ştia despre un centru CIA în România, deşi neagă că ştia ce se întâmpla acolo", a afirmat Anne Brasseur, preşedintele APCE, potrivit comunicatului publicat vineri seara pe site-ul organizaţiei.

În urma mărturisirii lui Iliescu, procurorii români trebuie să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să-i tragă la răspundere pe cei care au comis infracţiuni în acest context, precizează comunicatul.

Citeşte şi: CTP îl desfiinţează pe Iliescu: Şi-a neglijat tratamentul

"În 2006 şi 2007, raportorul Adunării privind zborurile şi închisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat România, alături de Polonia, că a găzduit centre secrete de detenţie folosite pentru torturarea suspecţilor în cadrul aşa-zisului război împotriva terorismului", a adăugat Brasseur.

Rapoartele Marty au declanşat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit "dinamica adevărului, în urma căruia mai mulţi informatori au făcut declaraţii şi care a condus la descoperirea unor încălcări ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului de către Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinţe recente împotriva Poloniei referitoare la o închisoare secretă identificată de senatorul Marty în 2007, se arată în comunicat.

Citeşte şi: George Maior îl CONTRAZICE pe Ion Iliescu în privinţa CIA: Nu au existat asemenea centre speciale

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat "în principiu", în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenţiei Centrale de Informaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ