Sebastian Ghiţă, despre închisorile CIA: Ion Iliescu greşeşte FLAGRANT într-un moment NEPOTRIVIT

| 23 apr, 13:57

Deputatul Sebastian Ghiţă a catalogat declaraţia fostului preşedinte Ion Iliescu privind închisorile CIA, ca fiind una "suspectă". Reacţia deputatului vine în contextul în care Ion Iliescu a admis în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane "Der Spiegel" că a pus la dispoziţia CIA un "sediu" pe teritoriul României.

"Nu ştiu cui foloseşte poziţionarea antiromânească a fostului preşedinte Iliescu. Este evident că Rusia are un plan de destabilizare a ţărilor din jurul Ucrainei.

Nu-l suspectez pe Iliescu de naivitate. Cred că greşeşte flagrant într-un moment nepotrivit. Consecinţele unor astfel de declaraţii pot fi deosebit de grave. Românii din ţară dar şi cetăţenii români care trăiesc în afară ţării pot suferi din cauza acestei declaraţii ce poate să nască interpretări.

Subiectul a fost tratat de instituţiile statului român şi răspunsurile oficiale au fost transmise partenerilor României. Ceea ce încearcă Ion Iliescu este greşit şi profund incorect", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă pentru evz.ro

Citește și: Ion Iliescu, pentru "Der Spiegel": Am aprobat cererea pentru un "sediu" CIA în România


Fostul preşedinte Ion Iliescu a admis în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane "Der Spiegel" că a pus la dispoziţia CIA un "sediu" pe teritoriul României.  

Ion Iliescu a povestit că în perioada 2002 - 2003 "aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu". În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea, însă de detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş. Fostul preşedinte vorbeşte însă numai despre un "sediu", adăugând că nu ştia că acolo ar fi funcţionat o închisoare secretă.

"Era vorba despre un gest de bunăvoinţa în perioada de dinaintea aderării noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo. Mie, că şef de stat, mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptăm împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui aliat de a avea un sediu în România", a declarat fostul preşedinte pentru Spiegel.

Dacă ar fi ştiut ce urmă să aibă loc acolo, răspunsul „cu siguranţă nu ar fi fost pozitiv", a mai spus Iliescu pentru Spiegel. „Din această situaţie am învăţat că pe viitor să fim mai atenţi şi să cântărim cu conştiinciozitate problema".

Ion Iliescu a confirmat informaţiile publicate la sfârşitul anului trecut de Washington Post, care dezvăluiau închisoarea CIA - "detention site black".

Citeşte şi:  Washington Post: Presupusa închisoare din România figurează drept "detention site black"

Potrivit Washington Post, care a descifrat raportul Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA, închisoare secretă a CIA din România figurează drept "detention site black".

În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în România şi Lituania în 2002 şi 2003, iar primii deţinuţi ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003.

La centrul din România ar fi ajuns, în mai 2005, şi Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA ca fiind al treilea în ierarhia al-Qaida, cu un rol important în acţiunile reţelei la nivel global, inclusiv în planificarea unor atacuri pe teritoriul american.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 apr, 14:12
Andrei Pop
deputatul Ghita este acela despre care Iliescu spunea ca s-ar putea sa confunde un partid politic cu un SRL?
este acelasi om care era cu Ponta intr-un bar,in Dubai?
acela cercetat in dosarul cumnatului lui Ponta?
daca da,nu trebuie bagat prea mult in seama...
23 apr, 14:19
laurentiu panaite
comisarul.ro • astăzi, 09:24

Biroul lui Zgonea de la Camera Deputaților a devenit cuibușorul de nebunii al cuplului infracțional Pontaghiță.
Cei doi s-au au avut ieri o întâlnire de taină, la scurt timp după ce Tăriceanu a trimis la Monitorul Oficial documentul cu Șova în biroul preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea.

În timp ce Ponta, cu nesimțirea și tupeul caracteristice, spune că nu l-a văzut fostul său coleg, Valeriu Zgonea susţine că acesta a fost totuşi acolo, însă nu a discutat cu premierul, ci cu el.
Ponta a ajuns în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor la ora 17:16. După doar 10 minute, din acelaşi birou a ieşit deputatul neafiliat, fost PSD, Sebastian Ghiţă.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ