George Maior îl CONTRAZICE pe Ion Iliescu în privinţa CIA: Nu au existat asemenea centre speciale

| 24 apr, 16:09

Fostul șef al Serviciului Român de Informații, George Maior, l-a contrazis pe Ion Iliescu în privința posibilei închisori CIA de pe teritoriul României.

"Nu ştiu contextul în care fostul preşedinte a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-a aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră şi a SUA", a subliniat George Maior pentru Adevărul.

Fie domnul preşedinte a fost interpretat greşit, fie a fost decontextualizată afirmaţia sa. Ar trebui să vorbim mult mai calm, mai ales într-un context sensibil a securităţii statului român. Asemenea afirmaţii pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă. Lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii. Mi-aş îngădui, din postura de cetăţean, să le spun celor care discută să fie ponderaţi.

Citește și:  Ion Iliescu, pentru "Der Spiegel": Am aprobat cererea pentru un "sediu" CIA în România

Ion Iliescu a povestit că în perioada 2002 - 2003 "aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu". În perioada respectivă şeful SRI era Radu Timofte.

Fusese 11 septembrie şi noi ne-am angajat în acea coaliţie, care nu presupunea doar elementul miliar, ci şi schimb mult mai serios din punct de vedere calitativ de informaţie în această zonă. Nu este niciun raport oficial în care să fie menţionată România, ci doar rapoarte de presă. Aş recomanda mai multă reţinere câteodată. Probabil că nu a fost intenţia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmaţie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o.

Citește și:  Sebastian Ghiţă, despre închisorile CIA: Ion Iliescu greşeşte FLAGRANT într-un moment NEPOTRIVIT

În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea, însă de detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş, scriu jurnaliştii germani, citaţi de HotNews. Fostul preşedinte vorbeşte însă numai despre un "sediu", adăugând că nu ştia că acolo ar fi funcţionat o închisoare secretă.

"Era vorba despre un gest de bunăvoinţa în perioada de dinaintea aderării noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo. Mie, că şef de stat, mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptăm împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui aliat de a avea un sediu în România", a declarat fostul preşedinte pentru Spiegel.

Ion Iliescu a confirmat informaţiile publicate la sfârşitul anului trecut de Washington Post, care dezvăluiau închisoarea CIA - "detention site black".

Citeşte şi:  Washington Post: Presupusa închisoare din România figurează drept "detention site black"

Potrivit Washington Post, care a descifrat raportul Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA, închisoare secretă a CIA din România figurează drept "detention site black".

În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în România şi Lituania în 2002 şi 2003, iar primii deţinuţi ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003.

La centrul din România ar fi ajuns, în mai 2005, şi Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA ca fiind al treilea în ierarhia al-Qaida, cu un rol important în acţiunile reţelei la nivel global, inclusiv în planificarea unor atacuri pe teritoriul american.

George Maior: România pare încercuită

"Vreau  să atrag atenţia asupra unui concept strategic pe care îl aplica Rusia din 2000, în sensul în care serviciile de informaţii ruseşti coordonate într-un mod extrem de ingenios au încercat şi au reuşit în mare măsură să acţioneze în teritoriul european, cu scopul de a culege informaţii cu privire la deciziile din UE şi să-şi exercite influenţa asuprra acestor decizii. Un război foarte modern, foarte sofisticat.

Necesitatea de a fi mai ofensivi. Este vorba despre un nou război rece care se petrece la graniţele noastre. Rusia interpretează diferit elemente de drept internaţional. Ar putea avea consecinţe grave asupra securităţii. Dacă se admite că teritorii pot fi anexate, atunci precedentul Crimeea poate da de gândit. Ceea ce mă deranjează este faptul că puţine state au anticipat. Aici, preşedintele Traian Băsescu a anticipat aceste ameninţări, dar ecoul a fost destul de slab în interiorul UE. În ceasul al 12-lea se văd reacţii, dar lucrurile trebuie să fie abordate la nivelul real politic, nu prin politici soft. Eu voi continua să scriu în presa externă cât se poate de realist despre aceste chestiuni care ne interesează. UE a reacţionat slab şi pentru că motoarele ei au dat impresia că ar vrea să poarte separat negocieri cu Rusia. Există şi interese economice mari, uneori şi strategice. Riscul unei politici neunitare vizavi de Rusia este destul de serios, însă văd că se fac paşi, cu această încercare a Uniunii energetice. Rusia trebuie să se încadreze în limitele dreptului internaţional. Există riscul unui precedent în legătură cu achiziţii teritoriale, ce este grav. Ungaria are o politică apropiată de Moscova, Bulgaria, acolo au fost probleme mari cu sistemul bancar. România pare încercuită. Există o realitate în ceea ce spuneţi. Ungaria are un interes economic şi politic legat de un naţionalism desuet. Serbia, legături istorice, dar problemele sunt mai grave pentru că intervenţia serviciilor ruseşti în Serbia este destul de mare.

Cred că Guvernul a procedat inteligent că a încercat să discute cu Serbia. Partea strategică serioasă este legată de raporturile noastre cu Polonia. Trebuie, ca ţară de frontieră şi are potenţial bun de cunoaştere, România să atragă atenţia în interiorul UE şi să vină cu idei la această ameninţare reală. Suntem mai mult decât ar crede unii în UE", a conchis George Maior.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 apr, 11:35
Andrei
Munceste de acasa!
MUNCESTE DE ACASA!

Instruire gratuita oferita de firma, sub forma unor cursuri oferite prin mail.
Contract legal oferit din start!
O afacere in FRANCIZA ALTERNATIVA .
Fara a necesita cunostinte avansate IT.
Se lucreaza de acasa, part-time/full-time.
Minim 18 ani.
Fii propriul tau sef.
Cu perseverenta, poti obtine 300 Euro lunar sau chiar mai mult.
Pentru mai multe detail TRIMITE ‘’INFO’’ la adresa de email: [email protected]
25 apr, 06:56
Florin
Scapa de stres !!
Luaţi decizia să faceţi ceea ce trebuie pentru a vă îndeplini scopul şi fiţi convinşi că nimic nu vă poate opri. În acest moment, chiar şi o persoană cu capacităţi mediocre devine un potenţial om de succes. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
24 apr, 21:28
ana
comentariu
Vă puteţi transforma viaţa în ceva frumos – o experienţă de libertate, bucurie, sănătate, fericire şi prosperitate – doar dorind asta şi, în acelaşi timp, refuzând să acceptaţi şi să întreţineţi, în acelaşi timp, orice gânduri contradictorii. Totul depinde de voi. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email
[email protected]
24 apr, 21:27
ana
comentariu
Gândurile şi aspiraţiile voastre predominante devin realitate. Lucrurile la care vă gândiţi şi modul în care gândiţi vă vor determina sănătatea, bogăţia şi fericirea în fiecare domeniu al vieţii. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email
[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ