Impas în discuţiile guvernului cu FMI pe deficitul bugetar. Acordul, în pericol

| 05 dec, 2014

Discuţiile dintre Guvernul României şi FMI au ajuns într-un impas provocat de ţinta de deficit pentru anul viitor, a anunţat ministrul Bugetului, Darius Vâlcov. Traian Băsescu a avertizat joi că rupererea acordului ar fi o "bilă neagră" şi pentru România, şi pentru FMI.

Fondul Monetar Internaţional a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015, dar autorităţile române consideră inacceptabil un deficit bugetar mai mic de 1,4% din PIB.

'România nu îşi poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (...) Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic şi prea apăsător pentru situaţia României de azi. Orice discuţie sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei româneşti', a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, citat de Agerpres.

El a precizat că solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansată în cursul discuţiilor tehnice, care au avut loc în noaptea de joi spre vineri.

'Am fost informat de echipa tehnică de la minister că azi noapte, în cadrul discuţiei tehnice, FMI ar fi introdus în discuţie acest element nou, pe care noi nu-l ştiam, acela de a lua în calcul discrepanţele istorice (dintre deficitul calculat pe cash şi cel calculat pe metodologia ESA - care ia în calcul şi angajamentele de plată - n.r.)', a spus Vâlcov.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferenţa între solicitarea FMI şi nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 - 4 miliarde lei, care ar trebui tăiaţi din buget, de la investiţii publice.

'Întâlnirea oficială cu FMI va avea loc astăzi (vineri n.r.), la 15.00, iar mandatul meu de negociere este acela de a apăra interesele României. Nu există nicio discuţie din punctul nostru de vedere sub cifra de 1,4% deficit bugetar. Oricum şi 1,4% este foarte jos, alte state au negociat mult mai bine şi nu putem accepta ca regulile să se schimbe în timpul jocului. Datoria mea şi a doamnei ministru este să negociem pentru România şi pentru români', a mai spus Vâlcov.

Citeşte şi: Băsescu: Ponta are probleme la încasările bugetare. Sper ca acest fapt să nu ducă la ruperea acordului cu FMI

Joi, într-o intervenţie de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a afirmat că guvernul va avea probleme în desenarea bugetului pe 2015, care trebuie să respecte şi cerinţele instituţiilor financiare internaţionale: FMI, Comisia Europeană etc.

"Toate acordurile din ultimii ani au fost îndeplinite şi nu aş vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii 1990 când nu eram capabili să ducem până la capăt un acord cu FMI. De asemenea, cred că dacă nu se continuă acordul cu Fondul, cred că va fi o mare bilă neagră şi pentru Fondul Monetar Internaţional, pentru că ar fi prima dată când o ţară iese mai slăbită din punct de vedere al consolidării fiscale dintr-un acord cu Fondul decât cum a intrat şi asta este şi responsabilitatea delegaţiei Fondului, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale", a spus Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ