Victor Ponta: A treia rectificare bugetară din acest an va fi tot pozitivă

| 03 dec, 2014

Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că cea de-a treia rectificare bugetară din acest an va fi pozitivă.

Victor Ponta a arătat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că cea de treia rectificare bugetară din acest an va fi una pozitivă, ca urmare a absorbţiei mai bune a fondurilor europene, dar şi a unei colectări superioare la buget.

'Avem o rectificare pozitivă în sensul în care, după 11 luni, deficitul bugetului este de 0,2% din PIB, nu de 2,2 cât aveam negociat prin Tratatul Fiscal şi prin acordurile cu FMI şi Comisia Europeană, pentru că avem fonduri europene în plus faţă de 2013 (în final vor fi 3,4 miliarde de euro), 12 miliarde de lei încasări suplimentare la buget faţă de anul 2013 şi creşterea economică pe care o ştiţi foarte bine, a fost confirmată şi azi de INS', a afirmat prim-ministrul, la Palatul Victoria.

Citeşte şi: INS: România a înregistrat o creştere economică de 1,8%. Domeniul cu cea mai mare contribuţie

Ponta a explicat că, prin rectificare, se vor plăti titlurile executorii obţinute în instanţă de bugetari, dar şi arieratele la firmele private.

'Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi. De asemenea, este pentru prima dată când nu vom mai avea arierate la firmele private din România. (..) Alocăm în continuare, aşa cum am promis, bani suplimentari pentru apărare şi pentru sănătate', a adăugat premierul.

Ponta a mai spus că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară are acordul Comisiei Europene şi al Fondului Monetar Internaţional.

'N-am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri', a susţinut premierul.

Citeşte şi: Ionuţ Dumitru: Avem cele mai mici venituri bugetare comparativ cu Europa

În opinia Consiliului Fiscal, publicată pe site-ul instituţiei, decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară 'este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului, în special a cheltuielilor de investiţii'.

'Este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcari ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetara pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal', arată cei de la Consiliul Fiscal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ