Salariul mediu creşte pe final de an

| 09 dec, 2014

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă şi cu 5,6% faţă de luna similară din anul trecut, în timp ce indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%, potrivit INS.

Seria veştilor bune venite din partea Institutului Naţional de Statistică (INS) continuă cu anunţarea creşterii salariului mediu pe economie pe finalul anului 2014. Conform datelor făcute publice luni, în luna octombrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4% mai mare decât în luna septembrie 2014.

De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă şi cu 5,6% faţă de luna similară din anul trecut, în timp ce indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%, potrivit INS. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră, respectiv 14,3%, intermedieri financiare, dar cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, între 4,5% şi 6,5%, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea de mobilă, extracţia minereurilor metalifere - între 3% şi 4%. Sectorul bugetar se bucură de creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ 5,3%, că urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,4%), sănătate şi asistenţă socială (0,1%).

Citeşte şi: România, cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea

Trebuie de observat trendul crescător al salariului mediu nominal brut, care, nu mai departe, în luna în iulie 2014 a înregistrat o creştere de 2% faţă de luna iunie, potrivit datelor INS furnizate în luna septembrie. La fel, câştigul net a crescut tot cu 2%, ceea ce s-a tradus printr-o creştere cu  32 de lei la salariu într-o singură luna. Una dintre principalele cauze pentru creşterea salariului mediu o reprezintă aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim la 900 de lei/luna. Astfel, prin prin creşterea succesivă a salariului minim pe economie, 30% în doar 2 ani, cresc automat şi celelalte venituri.

Un alt aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare este faptul că trendul crescător al economiei şi creşterea economică ce poziţionează România pe primul loc în topul statelor membre ale Uniunii Europene se simte şi în buzunarele românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 2014
Elena
Cea mai noua oferta de lucru !
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ