Mediul de afaceri are încredere în evoluțiile economice de la anul

| 25 noi, 2014

După ce Institutul Național de Statistică a anunțat continuarea tendinței de creștere economică și în primele nouă luni ale anului, iar mai multe instituții internaționale au preconizat o evoluție pozitivă a PIB-ului țării noastre în acest an și pentru 2015, mediul de afaceri din țara noastră anunță noi angajări.

Un studiu realizat recent de firma de audit și consultanță fiscală KPMG, în baza „predicțiilor” făcute de peste 450 de lideri din domeniul afacerilor din regiune, arată că aproximativ 30% dintre angajatorii români susțin că anul viitor vor face cu până la 10% mai multe angajări. Previziunile făcute de către oamenii de afaceri români sunt similare cu cele făcute de omologii lor din Cehia. Intenția mediului de afaceri de a face noi angajări pentru anul viitor reprezintă un semnal pozitiv pentru economia românească și un bun indicator ce confirmă politicile guvernamentale derulate de actualul guvern. Pe parcursul acestui an, executivul a adoptat o serie de măsuri și programe menite să stimuleze creșterea economică. În acest sens, sunt demne de menționat reducerea cu 5% a CAS, neimpozitarea profitului reinvestit, eliminarea a 92 de taxe și implementarea unor programe de stimulare a creării de locuri de muncă. Pe de altă parte, pentru a stimula dezvoltarea IMM-urilor, Guvernul a implementat o serie de măsuri care au prevăzut acordarea unor scheme de tip minimis şi a unor garanţii pentru firmele mici.

Citeşte şi: Guvernarea, apreciată de presa internațională de specialitate

Intenția oamenilor de afaceri de a face noi angajări anul viitor nu este doar un factor conjunctural, în cei doi ani și jumătate de mandat, cabinetele conduse de Victor Ponta reușind să repună economia românească pe un trend de creștere. După ce în 2013 economia a înregistrat o creștere, peste așteptări de 3,5%, în trimestrul trei, Institutul Național de Statistică a anunțat o majorare a PIB cu 1,9% comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, pe serie ajustată sezonier. În comparație cu perioada similarară a anului trecut, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 3,2% pe seria brută şi de 3,3% pe seria ajustată sezonier. Pentru primele nouă luni, PIB-ul României s-a majorat cu 2,8%, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie. Datele ajustate pentru primul trimestru publicate de către INS indică faptul că țara noastră nu s-a aflat deloc în acest an în recesiunea tehnică.

Un alt semn bun cu privire la evoluția pozitivă a țării noaste l-a dat Comisia Europeană, care a publicat recent un studiu care releva că încrederea mediului de afaceri și a românilor în economia națională a cunoscut o creștere în luna octombrie. Mai exact, indicele de încredere în economia României a urcat cu 1,5 puncte, de la 99,8 puncte în septembrie la 101,3 în luna octombrie. Toate cele cinci variabilele incluse în indexul alcătuit de executivul comunitar arată o evoluție pozitivă a economiei României în luna octombrie. Potrivit datelor înaintate de executivul european retailul înregistează o majorare de 2,9 puncte iar industria de 1 punct. Totodată, studiul observă și îmbunătățirea încrederii consumatorilor cu 3,4 puncte.

Datele pozitive cu privire la încrederea pe care o are mediul de afaceri din țara noastră în economia românescă vin la câteva săptămâni după ce Guvernul României a reușit să se împrumute pe piețele de externe la cea mai mică dobândă din istorie și după ce Standard and Poor’s a reconfirmat ratingul de „investment grade” acordat țării noastre. Toate aceste semnale confirmă o dată în plus evoluția pozitivă a economiei românești ca urmare a politicilor guvernamentale implementate de actualul executiv.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ