UNPR vrea să reia proiectele privind taxarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot la 16 ani

| 02 dec, 2014

Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Gabriel Oprea, a declarat, marţi, că formaţiunea sa doreşte reintroducerea în dezbaterea publică şi în Parlament a proiectelor de lege iniţiate de UNPR privind taxarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani.

'Suntem convinşi că atât coaliţia pe care o avem, dar şi în Parlamentul României, vom avea sprijinul colegilor parlamentari. Două proiecte necesare României şi cred că putem să le trecem, fiindcă România are nevoie de aşa ceva. (...) Noi avem chiar şi un protocol semnat în 2012, când noi am dat 33 de voturi pentru guvernul Ponta, după ce am dat toate voturile, mai puţin unu pentru guvernul Ungureanu. Am fost singurii care am dat 32 de voturi din 33 pentru guvernul Ungureanu, fiindcă niciodată nu dăm jos un guvern din care facem parte, şi am făcut parte din guvernul Boc, Ungureanu şi din guvernul Ponta. Noi atunci nu am cerut nimic când am votat guvernul Ponta, am avut doar un protocol şi îl avem în vigoare de susţinere a acestor iniţiative legislative', a declarat Gabriel Oprea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UNPR.

În mai 2012, deputaţii au respins o propunere legislativă a parlamentarilor UNPR privind taxa de solidaritate.

Secretarul general al UNPR, Neculai Onţanu, a argumentat necesitatea reluării în dezbatere şi adoptării unei legi privind taxarea marilor averi (peste 450.000 de euro).

'Într-o societate normală, pentru a asigura trăinicia, toţi membrii ei trebuie să participe, în mod solidar, la efortul de dezvoltare a societăţii. Dacă aşa este normal să fie, atunci, deopotrivă, cei care dezvoltă afaceri importante în interiorul societăţii trebuie să participe împreună cu ceilalţi cetăţeni la efortul de realizare a unei societăţi predictibile şi, în acelaşi timp, a unei societăţi sustenabile. Tocmai de aceea, UNPR a promovat şi promovează o lege prin care să se realizeze un efort comun al membrilor societăţii la efortul de dezvoltare. Până acum, efortul de dezvoltare al crizei a fost suportat, din păcate, doar de unele categorii sociale - salariaţi şi pensionari', a spus Onţanu.

Potrivit acestuia, adoptarea unei astfel de legi ar reprezenta un act de solidaritate al capitalului şi al oamenilor de afaceri în raport cu ceilalţi membri ai societăţii. Onţanu şi-a exprimat regretul că partidele de dreapta nu au promovat o asemenea lege, care ar fi în interesul oamenilor de afaceri. 'Pentru a fi cumpărate produsele, pentru a fi cumpărate serviciile, oamenii de afaceri trebuie să investească în cadrul societăţii. (...) Taxarea marilor averi poate asigura resurse importante pentru creşteri salariale şi pentru pensii, deci investiţii în consum, care asigură pe mai departe dezvoltare şi, de asemenea, poate asigura resurse financiare pentru investiţii în învăţământ, în social, în educaţie şi cultură şi în siguranţă socială', a menţionat Neculai Onţanu, care a anunţat că proiectul de lege va fi dezbătut inclusiv în şedinţa Ligii primarilor UNPR din 12 decembrie.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a precizat că proiectul de lege a primit avizele Guvernului şi tehnicienilor de la Finanţe. 'Credem că, de data aceasta, nu vom avea probleme, guvernul din care facem parte şi eu, şi dl viceprim-ministru Gabriel Oprea, vom susţine acest punct de vedere şi, în Parlament, avem o majoritate care, cred eu, că va duce la adoptarea unei astfel de legi. Sunt rezolvate absolut toate problemele tehnice.', a spus el.

Vicepreşedintele UNPR Valeriu Steriu a subliniat faptul că taxarea marilor averi se aplică în mari ţări europene, dând ca exemplu Franţa, Spania, Olanda, Elveţia, dar şi state de pe alte continente care au adoptat sau au în vedere să aplice o astfel de măsură.

În ceea ce priveşte reducerea vârstei de vot la 16 ani, senatorul UNPR Ion Toma, iniţiator al legii, a subliniat că tinerii trebuie să fie o parte decizională pentru viitorul României.

'Trebuie să dăm acestei ţări o mult mai mare reprezentativitate a aleşilor locali. Le cerem şi au dreptul să muncească (n.r.- tinerii), dar nu le dăm dreptul la vot. Numai astfel putem să-i atragem în politică şi să facă ceva mai mult decât am făcut noi pentru această ţară. Suntem sprijiniţi şi de Rezoluţia APCE nr.1826, care cere efectiv ţărilor europene să găsească soluţii pentru a reduce vârsta de la 18 la 16 ani', a spus Ion Toma.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ