Guvernarea, apreciată de presa internațională de specialitate

| 21 noi, 2014

Rezultatul alegerilor prezidențiale de duminica trecută a atras atenția presei internaționale, care a dedicat spații largi noii configurații politice din România de după 16 noiembrie.

Pe lângă relatarea rezultatelor alegerilor, o parte a mass-media internațională a prezentat performanțele actualului cabinet condus de Victor Ponta și perspectivele economice pentru următorii ani, din prisma relației de coabitare dintre executiv și noul șef al statului.

Agenția americană de știri Bloomberg apreciază măsurile implementate de actualul guvern pentru stimularea creșterii economice în ultimii ani. Mai exact, jurnaliștii relatează despre ultimele performanțe ale cabinetului care au avut ca rezultat accelerarea creşterii economice în trimestrul al treilea la un ritm anual de 3,2%, fiind de altfel cea mai mare majorare a PIB din Uniunea Europeană. De altfel, anul și  trecut executivul a obținut o majorare a PIB peste așteptări, de 3,5%, aceasta fiind continuată și în acest an cu ajutorul exporturilor, creșterii producției industriale, absorbției fondurilor europene și agriculturii.

Citeşte şi: Bloomberg: Rezultate surprinzătoare în alegerile din Europa de Est

Analiștii de la Bloomberg laudă menținerea echilibrului macroeconomic și respectarea angajamentelor luate Guvernul României față de instituțiile financiare internaționale de a se menține în ţintele de deficit bugetar asumate. Pentru acest an, executivul și-a propus păstrarea deficitului bugetar sub 2% din PIB iar pentru anul viitor la 1,4%. Actualul cabinet a moștenit o situație grea din punct de vedere macroeconomic, în perioada 2008-2012, țara noastră înregistrând un deficit bugetar de 4,6% din PIB. În doar doi ani și jumătate actualul cabinet a redus deficitul bugetar la doar 1,27% din PIB, cel mai mic din istoria României.

Jurnaliștii atrag atenția investitorilor asupra faptului că eurobondurile României au adus un câştig de 14% în acest an, cel mai mare între nouă pieţe din regiune. Eurobondurile țării noastre l-au ajutat pe primul-ministru Victor Ponta să reducă deficitul bugetar şi să respectare ţintele stabilite cu FMI. Pe de altă parte, deşi jurnaliștii menționează că ar putea urma turbulenţe pe termen scurt, datorită coabitării dintre Victor Ponta, care rămâne premier, şi Klaus Iohannis, care tocmai a fost ales președinte, Bloomberg apreciază că cei doi vor lucra împreună, controlul politic divizat fiind pozitiv pentru naţiune. În acest sens, preşedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, a afirmat pentru Bloomber că: „Nu este nicio îndoială că acest lucru va îmbunătăţi politicile fiscale şi întreaga economie. Rezultatul alegerilor va avea ca rezultat mai multă transparenţă în guvern".

După confirmarea ratingului de țară de către agenția Standard and Poor’s și obținerea de către guvern a unor dobânzi reduse la împrumuturile pe piețele externe, articolul apreciativ la adresa actualului cabinet din Bloomberg reprezintă un nou semnal pozitiv privind țara noastră. Faptul că una dintre cele mai importante agenții de știri mondiale de profil economic apreciază politicile guvernului condus de Victor Ponta reprezintă un câștig pentru România având în vedere că mulți investitori citesc Bloomberg și iau decizii în consecință.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ