Ponta e premier și trebuie să rămână

| 18 noi, 2014

Performanțele economice obținute de premierul Victor Ponta în doar doi ani și jumătate de guvernare vorbesc de la sine despre necesitatea rămânerii la guvernare a liderului social-democrat.

După aflarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din cel de al doilea tur de scrutin o serie de analiști și jurnaliști aserviți Opoziției s-au pronunțat public pentru demisia premierului în virtutea pierderii cursei electorale. Solicitarea imperativă venită din partea tuturor acestor voci este mai mult decât nejustificată în condițiile în care pierderea alegerilor prezidențiale de către premierul Victor Ponta nu schimbă cu nimic configurația în Parlamentul României sau realitățile guvernării.

În ciuda rezultatului defavorabil înregistrat de Victor Ponta, cabinetul condus de primul-ministru se bucură de o majoritate largă în legislativ și poate conta pe sprijinul acesteia pentru implementarea pe mai departe a programului asumat în fața Parlamentului și continuarea unei bune guvernări. De la instalarea primului cabinet condus de Victor Ponta, în luna mai a anului 2012 și până acum, executivele conduse de liderul social-democrat au  reușit ca într-o perioadă relativ scurtă să îndrepte măsurile de austeritate adoptate de guvernele portocalii girate de Traian Băsescu și să repună România pe un trend de creștere economică.

Datorită politicilor economice derulate de către cabinetele conduse de către premierul Victor Ponta țara noastră a reușit anul trecut să obțină o creștere economică peste așteptări de 3,5%. În acest an, mulțumită menținerii echilibrelor macroeconomice, România și-a menținut tendința de apreciere a PIB. Vinerea trecută, Institutul Național de Statistică a anunțat o creștere economică de 1,9% pentru cel de al treilea trimestru, în comparație cu trimestrul precedent și de 3,2% cu perioada similară a anului trecut. Ba mai mult, potrivit noilor calibrări realizate de INS pentru primele șase luni, țara noastră nu s-a aflat deloc în recesiune tehnică.

Mulțumită creșterii economice pe care cabinetele au știut să o redistribuie echitabil și să o utilizeze pentru majorarea veniturilor, respectiv a stabilizării inflației la un nivel minim istoric, nivelul de trai al românilor a cunoscut o evoluție ascendentă în ultimii doi ani și jumătate. În această perioadă au fost reîntregite salariile bugetarilor și au fost indexate pensiile chiar și peste rata inflației. Un pas important în majorarea veniturilor românilor l-a reprezentat creșterea etapizată a salariului minim pe economie de la 700 de lei, cât era în luna mai a anului 2012, la 900 de lei, în cea de a doua parte a acestui an.

Creșterea economică din ultimii doi ani și jumătate s-a datorat în mare parte majorării producției industriale, producției agricole și aprecierii istorice a exporturilor, care anul trecut au ajuns la un nivel de aproape 50 de miliarde de euro. Datorită majorării nivelului de trai al tuturor românilor, pentru prima dată după anii de recesiune, consumul intern a înregistrat o creștere în 2014, contribuind astfel la stimularea aprecierii PIB. Un important stimulent pentru creșterea PIB a fost reprezentat și de fondurile europene, a căror absorbție, în doar doi ani și jumătate de guvernare a fost de cinci ori mai mare decât cea reușită de cabinetele portocalii în patru ani.

Performanțele economice obținute de premierul Victor Ponta în doar doi ani și jumătate de guvernare vorbesc de la sine despre necesitatea rămânerii la guvernare a liderului social-democrat, în special în condițiile în care actualul cabinet a moștenit o situație dificilă. Pe lângă relansarea economiei, premierul Victor Ponta a reușit să recredibilizeze țara noastră în ochii investitorilor străini și să implementeze o viziune de guvernare care a permis majorarea semnificativă a nivelului de trai al românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ