Continuă semnalele bune cu privire la evoluția economică a României

| 27 noi, 2014

După ce agențiile de rating, instituțiile internaționale și o serie de studii ale unor companii de consultanță confirmă trendul pozitiv al PIB și în acest an, un raport recent arată că perspectivele pentru următorii ani ai economiei românești sunt încurajatoare.

Potrivit companiei de analiză Business Monitor International, economia României va creşte într-un ritm susţinut în următorii doi ani, cu peste 3%, depăşind multe din ţările Europei emergente. Potrivit studiului,  recuperarea economică va fi sprijinită de trecerea de la o creştere bazată pe exporturi la un avans generat de cererea internă. „Recuperarea economică în România va avansa la un model mai sustenabil în următorii ani, pe măsură ce ţara va depinde mai puţin pe exporturi pentru a sprijini creşterea", se arată într-o analiză a companiei de cercetare, citată Emerging Europe Monitor.

Potrivit estimărilor realizate de Business Monitor International, economia va crește anul viitor cu 3,4% și cu 3,6% în 2016. Datele prezentate de compania de cercetare sunt mult mai opitimiste decât cele furnizate de Comisia Naţională de Prognoză, care estimează o apreciere economică de 2,5% pentru anul viitor. Cifra avansată de Comisia Naţională de Prognoză este apropriată însă de cele prezentate de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, de 2,4% respectiv 2,5%, dar sub prognoza Băncii Mondiale, de 3,2%. Motivele pentru care analiștii de la Business Monitor International au oferit o prognoză mai ridicată decât alte instituții financiare sunt legate de rezultatele economice, peste estimări, din țara noastră.

Citeşte şi: România, pe creștere în sectoare economice cheie

Creșterea PIB din ultimii doi ani și jumătate se datorează actualului guvern condus de Victor Ponta, care a reușit, prin intermediul unor politici de stimulare a economiei și prin impunerea unei viziuni responsabile asupra bugetului de stat, să stabilizeze principalii indicatori macroeconomici. După ce anul trecut economia națională a înregistrat o creștere, peste așteptări, de 3,5%, Institutul Național de Statistică a anunțat o majorare a PIB pe trimestrul al treilea de 1,9%, comparativ cu trimestrul al doilea din acest an. Până la sfârșitul lunii septembrie, economia a cunoscut o majorare de 2,8%, cu 0,4% peste avansul anual înregistrat la sfârșitul celui de al doilea trimestru. Deși cifrele inițiale au anunțat o temperare a dezvoltării economice ca urmare a rezultatelor din primul trimestru, datele ajustate pentru primele trei luni publicate de către INS au arătat că România nu a s-a aflat în recesiune tehnică. Având în vedere ritmul susținut de apreciere a PIB înregistrat în primele nouă luni,precum și  contribuția adusă de producția agricolă și de industrie în ultimul trimestru al acestui an, este de așteptat ca România să înregistreze o nouă creștere economică peste așteptări pentru anul în curs.

Datele prezentate de Business Monitor International sunt în concordanță cu mai multe studii realizate de instituții și companii internaționale care apreciază performanțele economice ale țării noastre. Semnalele venite din afara țării din partea unor reputate companii de analiză sau a instituțiilor financiare internaționale vin să demonstreze încrederea în economia națională și să confirme o dată în plus măsurile derulate de actualul cabinet pentru a stimula dezvoltarea PIB.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ