Românii vor echilibru de putere. Avertisment pentru Iohannis

| 24 noi, 2014

Opțiunea arătată de români în cadrul sondajului de opinie realizat de IRES confirmă o dată în plus dorința alegătorilor pentru ca între executiv și șeful statului să existe un echilibru de putere.

După ce în ultimii zece ani, pe parcursul celor două mandate ale lui Traian Băsescu, România s-a aflat de mai multe ori în situația în care șeful statului și premierul aveau orientări politice diferite, aproape 6,3 milioane de români l-au ales pe Klaus Iohannis pe 16 noiembrie pentru a fi următorul președinte al României. Câștigarea alegerilor prezidențiale de către liderul liberal așază din nou țara noastră în situația în care este nevoie de o coabitare între cei doi poli ai executivului.

La o săptămână de la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, când românii s-au pronunțat pentru menținerea unui echilibru de putere, institutul de sondare publică IRES a efectuat un studiu sociologic pentru a măsura percepția românilor cu privire la noile realități politice de după 16 noiembrie. Având în vedere intenția liderilor dreptei de a forța redimensionarea majorității guvernamentale, sociologii de la IRES i-au întrebat pe români dacă sunt de acord cu schimbarea actualului cabinet, în condițiile în care PNL cere demisia lui Victor Ponta din funcția de premier pentru a instala un guvern liberal. Potrivit cercetării sociologice, în proporție de 62%, românii se opun schimbării actualului executiv, în timp ce doar 32% sunt de acord cu înlocuirea acestuia, iar 6% nu știu sau nu au răspuns la întrebare.

Citeşte şi: PNL în era Iohannis – doar vorbe

Opțiunea arătată de români în cadrul sondajului de opinie realizat de IRES confirmă o dată în plus dorința alegătorilor pentru ca între executiv și șeful statului să existe un echilibru de putere, evitând asfel situația din perioada guvernelor portocalii girate de Traian Băsescu. Nici măcar alegătorii lui Klaus Iohannis nu validează majoritar o schimbare a actualului executiv. Doar 48,9% dintre votanții lui Klaus Iohannis ar susține instalarea unui guvern PNL, ceea ce reprezintă un semnal de care președintele ales ar trebui să țină seama.

Imediat ce a fost confirmat câștigător al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a organizat o conferință de presă în care anunța că dorește să aducă la putere noul partid format din fuziunea PNL și PDL. De altfel, încă dinainte de campania electorală, liberalul și-a arătat intenția de a alcătui o nouă majoritate parlamentară artificială pentru a demite un guvern legitim, rezultat în urma votului românilor de la alegerile parlamentare din 2012. În cazul în care Klaus Iohannis va ignora dorința românilor, care doresc un echilibru de putere între cabinetul condus de Victor Ponta și instituția Prezidențială, președintele ales va comite aceeași greșeală pe care Traian Băsescu a repetat-o în ultimii 10 ani. Actualul lider de la Cotroceni în loc să colaboreze cu cabinetele de altă culoare politică a promovat conflictul pentru a-și urmări propriile interese, generând astfel o serie de crize politice sterile. Dacă până în acest moment Klaus Iohannis și PNL au putut interpreta votul românilor din 16 noiembrie în funcție de propriul interes de putere, studiul sociologic realizat de IRES vine să arate opoziției și președintelui ales opțiunea alegătorilor pentru o relație de coabitare dintre actualul cabinet și șeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 noi, 2014
oana
elevul de serviciu....nimic???/inca nu te-ai trezit???? ramai repetent , nu mai ai comentarii frmoase????

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ