PNL în era Iohannis – doar vorbe

| 24 noi, 2014

Liberalii au de ce să se creadă pe val, deși în realitate partidul condus de Vasile Blaga și de Klaus Iohannis are șanse mici să ajungă la guvernare în perioada următoare.

Oricum am privi lucrurile, alegerile de acum două săptămâni marchează o nouă etapă în istoria PNL-ului, fiind pentru prima dată când acest partid dă președintele României. Dacă mai adăugăm și fuziunea cu PDL, atunci vedem că liberalii au de ce să se creadă pe val, deși în realitate partidul condus de Vasile Blaga și de Klaus Iohannis are șanse mici să ajungă la guvernare în perioada următoare. Însă, de câteva zile, dinspre noul mare partid de dreapta din România au venit mai multe mesaje legate de situația anumitor politicieni cu probleme. De exemplu, în weekend, co-preşedintele filialei ieşene a PNL, Dragomir Tomaşeschi, a cerut excluderea din partid a lui Tudor Chiuariu, condamnat pentru fapte de corupţie, şi le cere parlamentarilor liberali de Iaşi Varujan Vosganian şi Grigore Crăciunescu să facă „un pas în spate”, având în vedere controversele din jurul celor doi.

Citeşte şi: Anturajul suspect al lui Klaus Iohannis

Deși gestul liderului liberal de la Iași poate părea normal și responsabil, el nu are în realitate nicio valoare, fiind vorba doar despre o declarație politică, nu despre anunțarea unei decizii luate chiar la nivelul conducerii locale a PNL. În fapt, declarația lui Tomaşeschi nu schimbă cu nimic situația din PNL și nu îi obligă la nimic pe cei trei aleși liberali la care s-a referit.

În schimb, dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă de imagine, vedem că astfel de intervenții sunt utile dacă se dorește acreditarea ideii că noul PNL reprezintă, la fel ca și liderul său, ceva diferit. Astfel, este logic să adopți acum, după intrarea în „era Ioahnnis”, o imagine a unui partid în plină schimbare, care dorește să se debaraseze de anumite figuri controversate.

Și, totuși, acest gen de exercițiu de imagine, menit să acrediteze ideea că noul PNL este curat ca lacrima, s-ar putea întoarce în final în defavoarea formațiunii politice. Alegerea lui Klaus Iohannis, care și-a construit imaginea în jurul ideii că el reprezintă ceva nou în politica românească, pune acum presiune pe liberali, deși mulți oameni din conducerea partidului sunt implicați până peste cap în anumite dosare. Cu cât diferența dintre discurs și realitate este mai mare, cu atât și PNL-ul va avea mai mult de suferit, mai ales că mulțumirea și nemulțumirea electoratului față de un politician sau partid politic sunt determinate de cât de mari sunt așteptările inițiale.

Pe de altă parte, discursuri de tipul celui practicat de Tomaşeschi au și un altfel de efect, ele atrăgând atenția asupra problemelor de autoritate pe care actuala conducere a PNL o are în raport cu aleșii liberali și cu anumite persoane din partid. Să nu uităm că înainte de alegeri, și Klaus Iohannis se ruga de senatorul Tudor Chiuariu să își dea demisia din partid și din Parlament, refuzul alesului venind la puțin timp după declarația lui Iohannis. Atunci, președintele PNL a ratat ocazia de a se prezenta ca un lider puternic și capabil să conducă partidul, nu să fie condus de acesta. Deși un partid politic este o structură democratică, atunci când situația o impune, conducerea trebuie să fie capabilă să ia măsuri decisive prin care să rezolve anumite probleme, nu să se roage de oamenii din partid.

Citeşte şi: Posibil consilier prezidenţial al lui Iohannis, acuzat de PLAGIAT

Rămâne de văzut dacă acest trend va continua și în perioada imediat următoare, mai ales că în curând electoratul va începe să se întrebe dacă noul PNL este într-adevăr chiar atât de curat pe cât se pretinde. Este greu de crezut că persoane de genul celor menționate de Tomaşeschi vor face proverbialul pas în spate. În plus, inabilitatea conducerii centrale a partidului de a-i da afară nu va face decât să adâncească prăpastia dintre fapte și vorbe din ce în ce mai evidentă în ochii românilor care chiar au crezut în Klaus Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 noi, 2014
cantautor
fapte PSD:Ponta pleaca sa se reculeaga in Dubai
vorbe PSD:acum ceva timp ....aveam bugetul pe 2015 pregatit,acum ...lucram la ipoteze de lucru,apoi asteptam..... UE si FMI
adica ...vorbe

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ