România, cea mai mică rată a şomajului în ultimii 5 ani

| 05 dec, 2014

Rata somajului in Romania este la un nivel minim pentru ultimii cinci ani. Potrivit Institutului National de Statistica, tara noastra are o rata de somaj de 6,7%, nivel avut doar in octombrie 2012 si in august 2009.

In luna septembrie 2014 a fost atins cel mai mare numar de salariati din ultimii 5 ani. Acesti indicatori arata ca Romania se afla pe un drum bun, care poate fi consolidat doar daca politicienii inteleg ca e nevoie de stabilitate politica.

Somajul in Romania s-a mentinut constant la o valoare mai mica fata de celelalte state europene. Daca acum tara noastra a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani in ceea ce priveste somajul, Italia a atins în octombrie un nivel record, de peste 13%. Si Spania se lupta cu un somaj ridicat, cu toate ca a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, guvernul de la Madrid are de incadrat pe piata muncii nu mai putin de 4,5 milioane de someri. La polul opus se afla Germania, cu o rata a somajului de 4,9% si Austria cu 5,1%. In fine, media somajului in Uniunea Europeana este de 10%.

In ceea ce priveste locurile de munca nou creata, Romania a facut progrese, insa mai avem mult de munca. Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat ca la sfarsitul lunii septembrie numarul angajatilor era egal cu cel al pensionarilor, subliniind ca este pentru prima data dupa 1990 cand in tara noastra se inregistreaza un asemenea raport.

Citeşte şi: Semnal de la Isărescu: Mentineți stabilitatea pentru ca economia să meargă înainte

„Este pentru prima oară când avem un număr de salariați egal cu numărul de pesionari 5.300.000 de salariați, cu 5.300.000 de pensionari, ceea ce marchează o întosătură totală a evoluției pieții muncii în România. Practic, în 1990 am avut cel mai mare număr de salariați – 8.500.000 și aproape 4.500.000 de pesionari, iar evoluția a fost negativă. În 1998 am avut primul moment din istoria pieții muncii din România când numărul de salariați a fost mai mic decat cel al pensionarilor”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Ce-i drept, masurile luate de Guvernul Ponta a dus la crearea a peste 200.000 de locuri de munca in ultimii doi ani si jumatate. Este un lucru de apreciat in contextul in care, in perioada guvernarii PDL, Romania a pierdut 700.000 de locuri de munca. Cu toate acestea, asteptarile sunt mari din partea populatiei mai ales la adresa lui Klaus Iohannis, care a afirmat ca vrea sa fie un alt fel de politician. Daca e sa-i dam crezare presedintelui ales ar trebui sa ne asteptam la stabilitate din punct de vedere politic pentru ca guvernul actual sa-si duca mandatul pana la capat, in contextul in care actul guvernarii este unul bun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 dec, 2014
Maria
Somaj
Daca sunt numarati doar cei care primesc ajutor de somaj, atunci a scazut numarul somerilor, dar daca s-ar numara toti cei care nu au un loc de munca, am depasi cu mult toate celelalte tari europene. Mergeti in sate si numarati pe cei fara serviciu, mai ales in satele din sudul tarii. Dupa ceea sa faceti afirmatii legate de numarul somerilor, adica, de fapt, al celor fara un loc de munca.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ